Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα πρέπει να στηρίζεται στην ύπαρξη μιας προφανούς ανάγκης για την ανάληψή της, σε μια σαφή εντολή και στην υποστήριξή της στην περιοχή, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν.

«Οποιαδήποτε επιχείρηση κάνουμε χρειάζεται να σέβεται τρεις βασικές αρχές: πρώτον πρέπει να υπάρχει προφανής ανάγκη για δράση του ΝΑΤΟ, δεύτερον πρέπει να υπάρχει μια σαφής νομική βάση και τρίτον πρέπει να υπάρχει στέρεη υποστήριξη στην περιοχή», σημείωσε ο Ράσμουσεν, την ώρα που οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συζητήσουν τις επιλογές που υπάρχουν για αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων.

«Ο χρόνος εξακολουθεί να πιέζει (…) είναι τώρα ημέρες πολλές που το ΝΑΤΟ έχει διαβουλεύσεις με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων, η οποία είναι γρήγορη», προσέθεσε ο Ράσμουσεν κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Ως στρατιωτική συμμαχία και υπεύθυνος διεθνής παράγοντας, το ΝΑΤΟ οφείλει σήμερα να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο στο πλαίσιο ενός προληπτικού σχεδιασμού. Αυτό κάνουμε», σημείωσε.

Μπορεί να πρόκειται για την υποστήριξη μιας επιχείρησης ανθρωπιστικού χαρακτήρα, «αλλά είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κι άλλων επιλογών αν αυτό είναι απαραίτητο», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι το θέμα των σημερινών συζητήσεων μεταξύ των 28 υπουργών.

Το ΝΑΤΟ, υπενθύμισε επίσης, έχει ήδη διευρύνει την αεροπορική επίβλεψη του κεντρικού τομέα της Μεσογείου, ανεβάζοντας σε 24 ώρες από 10 το χρόνο των περιπολιών των ιπτάμενων ραντάρ Awacs που έχουν αναπτυχθεί από τα τέλη του 2009 στον τομέα αυτόν στο πλαίσιο του αγώνα για την πρόληψη της τρομοκρατίας.