Την άποψη ότι ο πλούτος φέρνει δόξα, ειδικά αν είσαι επιχειρηματίας, συμμερίζονται πολλοί κινέζοι, την ώρα που η χώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες εισοδηματικές ανισότητες στο εσωτερικό της.

Χάρη στη ακμάζουσα οικονομία της, την δεύτερη πλέον παγκοσμίως, η Κίνα έχει διπλασιάσει τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων της, οι οποίοι ήδη ανέρχονται σε 115, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

«Νομίζω ότι είναι καλό πράγμα, δείχνει ότι η Κίνα γίνεται πλουσιότερη και θα υπάρχουν λιγότεροι φτωχοί», δηλώνει ένας 23χρονος, ο οποίος δουλεύει στις παραδόσεις εμπορευμάτων στη Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, αναφερόμενος στο θέμα το οποίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στο κινεζικό Διαδίκτυο.

Στην κορυφή της λίστας των κινέζων δισεκατομμυριούχων είναι ο Ρόμπιν Λι, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης, Baidu και φέρεται να έχει περιουσία 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας προκαλέσει ενθουσιασμό στους χρήστες του Διαδικτύου.

«Είναι ωραίος, πλούσιος και νέος!» έγραψε το περιοδικό Rainy Pavilion ενώ μία ανώνυμη ανάρτηση στον ιστότοπο sina.com, έλεγε χαρακτηριστικά: «Είμαι στο λύκειο και θέλω να γίνω σαν κι εσένα, είσαι το είδωλο μου και είμαι βέβαιος ότι μία μέρα, που δεν είναι πολύ μακρινή, θα σε ξεπεράσω».

Πάντως ακόμη η χώρα έχει μία συμπλεγματική σχέση με τους μεγιστάνες, που κάποτε είχαν δυσφημιστεί ως καπιταλιστές εκμεταλλευτές, αλλά τώρα το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να τους εντάξει στο πολιτικό σύστημα.

Πολύ γνωστές υποθέσεις τα τελευταία χρόνια με πολύ πλούσιους που φυλακίστηκαν για διαφθορά ή άλλα αδικήματα έχουν σύρει πολλά ονόματα και υπολήψεις στη λάσπη.

Περιπτώσεις που είχαν μεγάλη δημοσιότητα και αφορούσαν πλούσιους κινέζους που συμπεριφέρθηκαν περιφρονητικά σε φτωχούς συμπατριώτες τους, προκάλεσαν θερμές αντιπαραθέσεις ενώ πρωτοσέλιδους τίτλους έδωσαν τροχαία ατυχήματα με πολυτελή αυτοκίνητα και αγρότες.

Το θέμα όμως που εξακολουθεί να είναι ταμπού αφορά τον πλούτο εκείνων που συνδέονται με την ηγεσία του κόμματος και τους κράτους.

«Τι γίνεται με τον πλούτο της Διαρκούς Επιτροπής; Οι συγγενείς τους κατατάσσονται επίσης στις λίστες;» έγραψε ένας χρήστης στον Διαδικτυακό «τοίχο» του πανεπιστημίου Σινχουά, που φιλοξενεί την ελίτ της κινεζικής πρωτεύουσας.

Στην Ταϊβάν, επί της οποίας το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα αντιμετωπίζοντας την ως επαρχία του που έχει αποστατήσει, η λίστα του Forbes έδειξε αύξηση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων από 18 σε 25, εξαιτίας κυρίως της πολιτικής επαναπροσέγγισης με την Κίνα, τα τελευταία χρόνια.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ορισμένοι πλούσιοι έχουν εμπλακεί για τα καλά στην φιλανθρωπία, ενώ άλλοι που θαυμάζονται για τις φιλανθρωπικές τους συνεισφορές, απέχουν από την κλίμακα των δυτικών δισεκατομμυριούχων.

Οι 50 πιο πλούσιοι κινέζοι δώρισαν ως άτομα 1,2 δις. δολάρια το 2009 σύμφωνα με την Φιλανθρωπικό Κατάλογο Ούρουν 2010.

Ο πραγματικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων θα μπορούσε να είναι κατά τι μεγαλύτερος αλλά δεν είναι εξαιτίας της επιφυλακτικότητας κάποιων να αποκαλύψουν την πραγματική έκταση του πλούτου τους–επειδή φοβούνται το ενδεχόμενο να τραβήξουν την προσοχή της κυβέρνησης, ή επειδή θέλουν να κρύψουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση.

«Εάν η βουλή επέτρεπε στα κυβερνητικά στελέχη και στις κρατικές επιχειρήσεις να ανακοινώνουν τα συνολικά περιουσιακά τους στοιχεία, τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά», σημειώνει ανώνυμος χρήστης του κινεζικού Διαδικτύου.