Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ δε σχεδιάζει επέμβαση στη Λιβύη, αλλά βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε εξελίξεις.

«Το ΝΑΤΟ δε σχεδιάζει να επέμβει στη Λιβύη, αλλά έχουμε ζητήσει από το στρατό μας να κάνει προσεκτικά σχέδια για παν ενδεχόμενο», είπε στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

«Αν ζητηθεί και αν χρειαστεί μπορούμε να ανταποκριθούμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Υπάρχουν πολλά ευαίσθητα ζητήματα στην περιοχή όσον αφορά το τί μπορεί να θεωρηθεί ξένη στρατιωτική ανάμειξη. Αυτός είναι ο λόγος που οποιαδήποτε δράση θα πρέπει να στηριχθεί σε μια πολύ ευρεία διεθνή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης από την περιοχή», πρόσθεσε.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων θα ήταν μια περίπλοκη αποστολή και θα απαιτούσε επίσης μια νέα εντολή από τον ΟΗΕ» υπογράμμισε.

«Η τρέχουσα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δε δίνει άδεια για τη χρήση ενόπλων δυνάμεων» κατέληξε.

Παράλληλα αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη δήλωσαν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έπληξαν σήμερα δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στον τερματικό σταθμό πετρελαίου του Ες Σιντέρ στην ανατολική Λιβύη κατά τον σφοδρό βομβαρδισμό θέσεων αντικαθεστωτικών στην περιοχή.

Μεγάλες στήλες καπνού υψώνονται πάνω από τον τερματικό σταθμό. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή η πληροφορία ότι επλήγησαν οι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου ή να εξακριβωθεί ότι αιτία του καπνού είναι ο βομβαρδισμός από τις δυνάμεις του Καντάφι ή ρουκέτα των αντικαθεστωτικών που ξέφυγε από το στόχο της.

«Στεκόμασταν εκεί προς την κατεύθυνση του Ες Σιντέρ. Υπήρξε ένας άγριος και αδιάκριτος βομβαρδισμός εναντίον μας, από τον οποίο επλήγησαν στη συνέχεια οι δεξαμενές αποθήκευσης», δήλωσε στο Reuters ο μαχητής των αντικαθεστωτικών Άμπντελ Σαλάμ Μοχάμεντ.