Τη νομιμότητα επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών εξετάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Washington Post» επικαλούμενη Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Με την εντολή του ΟΗΕ να είναι αβέβαιη, οι χώρες που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άλλη μορφή στρατιωτικής επέμβασης- ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία-μελετούν την πιθανότητα κάποιας άλλης διεθνούς στήριξης, τόνισαν οι ίδιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η διεθνής υποστήριξη θα μπορούσε να έρθει από περιφερειακά όργανα, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση ή η ΕΕ και υπενθυμίζουν πως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Σερβία το 1999 έγιναν χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Εκτός από την ζώνη εναέριου αποκλεισμού, οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών λύσεων που δεν απαιτούν απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως η δημιουργία μιας αεροπορικής και ναυτικής γέφυρας για τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών στη Λιβύη και ναυτικές περιπολίες για να αποκλειστεί κάθε μεταφορά όπλων στην λιβυκή κυβέρνηση, επισημαίνει η εφημερίδα.
Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε χθες Τρίτη ότι η απόφαση επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού δεν πρέπει να αποτελεί πρωτοβουλία μόνο των ΗΠΑ.
Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην εφημερίδα πως η Ιταλία προτίθεται να διαθέσει τις αεροπορικές βάσεις της για τον εναέριο αποκλεισμό της Λιβύης αν η επιβολή του υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο. «Χρειαζόμαστε κάποιο σημάδι από την περιοχή ότι η ενέργεια αυτή είναι ευπρόσδεκτη», επισήμανε ευρωπαίος αξιωματούχος.