Ανοιχτό αφήνει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο το ενδεχόμενο να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Μουάμαρ Καντάφι εφόσον συγκεντρωθούν τα αποδεικτικά στοιχεία, τη ώρα που αρχίζει έρευνα για τουλάχιστον δέκα Λίβυους αξιωματούχους που θεωρούνται ύποπτοι για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο εισαγγελέας δεν δίνει στη συνέντευξη τα ονόματα των αξιωματούχων που θα αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας για «μαζικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού»  αλλά δηλώνει ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως για τον Καντάφι.

Ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα παραχωρήσει στις 14.00 ώρα Ελλάδος συνέντευξη Τύπου στη Χάγη για να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα ονόματα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

«Η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για πολύ σοβαρά εγκλήματα που συνεχίζουν να διαπράττονται», αναφέρει. «Φαίνεται ότι στη Λιβύη πολυβολούνται και βομβαρδίζονται άμαχοι σε δημόσιους χώρους. Πρόκειται για μαζικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Τα γεγονότα είναι πολύ σοβαρά, υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες νεκροί», εξηγεί.