Με το συνταγματάρχη Καντάφι παρομοίασε η ομογενής βουλευτής του Ομοσπονδιακού Φιλελεύθερου κόμματος Σοφία Μιραμπέλα (Πανοπούλου) την πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ.

Η δήλωσή της αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα ακόμα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, να υποχρεωθεί να πάρει αποστάσεις.

Αφορμή για το ξέσπασμα της κ. Μιραμπέλα ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Γκίλαρντ να μη τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση και να προχωρήσει στην επιβολή ειδικού φόρου ρύπανσης του περιβάλλοντος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ, ανταλλάσσουν καθημερινά βαρύτατους χαρακτηρισμούς, που υποβαθμίζουν τη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος.

Η προτροπή του αρχηγού της αντιπολίτευσης προς τον αυστραλιανό λαό «να εξεγερθεί» κατά του φόρου ρύπανσης ώθησε κάποιους σε απειλές κατά της ζωής του ανεξάρτητου βουλευτή, Τόνι Γουίνδσορ, ο οποίος στηρίζει το φόρο ρύπανσης.

Ο κ. Γουίνδσορ κατήγγειλε ότι δέχθηκε πολλά υβριστικά τηλεφωνήματα και απειλές κατά της ζωής του, επειδή στηρίζει το κυβερνητικό σχέδιο μείωσης της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Ο κ. Άμποτ επιμένει, ότι η πρωθυπουργός δεν έχει «λαϊκή εντολή» για επιβολή φόρου και υποστηρίζει ότι ο φόρος ρύπανσης που θα επιβληθεί θα κοστίσει στη μέση οικογένεια 300 δολάρια το χρόνο και θα ζημιώσει την οικονομία και τις επιχειρήσεις.