Τη σύλληψη ενός από τους υπόπτους για τη δολοφονία ενός Αμερικανού τελωνειακού υπαλλήλου πριν από λίγες μέρες στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό ανακοίνωσε το μεξικανικό ναυτικό.

Πρόκειται για τον Σέρχιο «Ελ Τότο» Μόρα, τοπικό επικεφαλής της συμμορίας Zetas στο Σαν Λουίς Ποτοσί, ο οποίος συνελήφθη μετά από επιχείρηση στην πόλη Σαλτίγιο.

Ο Μόρα επρόκειτο να παραδοθεί στην ομοσπονδιακή εισαγγελία για ανάκριση σε σχέση με το ρόλο του στη δολοφονία, αλλά η παρουσίαση του στους δημοσιογράφους στην πόλη του Μεξικού ματαιώθηκε λίγο πριν διεξαχθεί.

Ο πράκτορας Χάιμε Σαπάτα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων σκοτώθηκε και ένας συνάδελφος του τραυματίστηκε σοβαρά, όταν έπεσαν σε ενέδρα έξω από το Σαν Λουίς Ποτοσί από ένοπλους που φέρονται να είναι μέλη συμμοριών ναρκωτικών.

Ήταν μία από τις χειρότερες επιθέσεις εναντίον προσωπικού αμερικανικών υπηρεσιών στο Μεξικό τα τελευταία δέκα χρόνια και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του Μεξικού πιστεύουν ότι η επίθεση οφείλεται σε λάθος, αλλά η Ουάσιγκτον ασκεί έντονη διπλωματική πίεση στο Μεξικό για τη σύλληψη των δραστών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει σε σχέση με την επίθεση 11 άτομα, έξι άνδρες, τέσσερις γυναίκες κι έναν ανήλικο που όλοι τους φέρονται να συνδέονται με τους Zetas.

Οι εννέα από τους 11 θα κρατηθούν στη φυλακή για 40 ημέρες μετά την απόφαση Μεξικανού δικαστή έτσι ώστε να βοηθηθούν οι εισαγγελικές αρχές να συλλέξουν στοιχεία εναντίον τους, πριν τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Οι Zetas αποτελούνται από πρώην στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι αποστάτησαν και συγκρότησαν το ένοπλο τμήμα του καρτέλ του Κόλπου. Με την πάροδο του χρόνου ενισχύθηκαν και στράφηκαν εναντίον των πρώην αφεντικών τους σε μία μάχη για τον έλεγχο των εξαιρετικά επικερδών διαδρόμων διακίνησης ναρκωτικών στο Βόρειο Μεξικό.

Η κλιμάκωση της βίας που σχετίζεται με την διακίνηση ναρκωτικών στο Μεξικό έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ουάσιγκτον, η οποία χρηματοδοτεί την εκπαίδευση των δυνάμεων εναντίον των τοπικών καρτέλ με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν έχει αναγάγει τη συντριβή των καρτέλ σε κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης του και επιδιώκει να ενισχύσει την συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές σε αυτή τη μάχη.

Περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια βίας που φέρονται να σχετίζονται με τα ναρκωτικά από το τέλος του 2006 που ανέλαβε την εξουσία ο Καλδερόν και ξεκίνησε την εκστρατεία του στρατού εναντίον των συμμοριών.