Την άμεση αντίδραση και κινητοποίηση των ομογενών και φιλελλήνων καθηγητών και φοιτητών του πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης, προκάλεσε η απόφαση του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών (College for Arts and Science) του συγκεκριμένου πανεπιστημίου να αναστείλει, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την απόφαση το πρόγραμμα θα διακοπεί με τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2010-2011.

Καθηγητές και φοιτητές, με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα  «Εθνικός Κήρυκας», επισήμαναν ότι θα εντείνουν τον αγώνα τους και κάλεσαν την ομογένεια να προσφέρει τον οβολό της για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου, που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος.

Την αγωνία της για το μέλλον του προγράμματος, εξέφρασε και η ελληνίστρια Ηλέκτρα (Γκέιλ) Χοστ, διευθύντρια Μεσογειακών Μελετών.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι να διδάξουμε στα παιδιά που ενδιαφέρονται, τη γλώσσα του Σεφέρη, του Ελύτη, του Καβάφη, του Ρίτσου και των άλλων μεγάλων ποιητών. Ένα από τα σλόγκαν του Κορνέλ είναι “Ό,τι θέλει να μάθει ο φοιτητής του το προσφέρουμε” και σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να μάθουν την ελληνική γλώσσα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κ. Χοστ.

Βάσει των κριτηρίων του Πανεπιστημίου Γέιλ, για τη διατήρηση ενός προγράμματος, όπως αυτό των Ελληνικών Σπουδών, το αποθεματικό κεφάλαιο πρέπει να αγγίξει τις 400.000 δολάρια, ενώ για τη δημιουργία τμήματος το όριο ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ, ομάδα φοιτητών, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Ορφανό, ανάρτησαν στο διαδίκτυο την αίτηση «Save Modern Greek at Cornell» (http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?smgac11), την οποία ήδη έχουν υπογράψει 212 άτομα.

Οι φοιτητές καλούν τη διοίκηση του πανεπιστημίου να ανακαλέσει την απόφαση και να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του προγράμματος.