Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε σήμερα ότι αποδέχεται τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, με την προϋπόθεση να εκπληρωθούν προηγουμένως οι όροι που έθεσε η αντιπολίτευση «για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών».

Σύμφωνα με τον κ. Τσερβένκοφσκι, οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν στα μέσα του Ιουνίου.

Χθες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κάλεσε την αντιπολίτευση να επιστρέψει στη Βουλή και να δρομολογηθούν αμέσως οι διαδικασίες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι το κόμμα του θέτει τους εξής όρους για να επιστρέψει στη Βουλή και για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές:

– Να αποδεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού «A1» και τριών ημερησίων εφημερίδων των Σκοπίων, «Βρέμε», «Σπιτς» και «Κόχα ε Ρε».

Σημειώνεται ότι τα ΜΜΕ αυτά ανήκουν στον επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι και ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι. Ο Ράμκοφσκι εδώ και δύο μήνες βρίσκεται υπό κράτηση σε φυλακή των Σκοπίων αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για φοροδιαφυγή και για «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε σήμερα ότι «πίσω» από τις δικαστικές αποφάσεις για τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των ΜΜΕ του ομίλου του Β. Ράμκοφσκι βρίσκεται ο Ν. Γκρούεφσκι και ως εκ τούτου, όπως συμπλήρωσε, ο ίδιος ο κ. Γκρούεφσκι μπορεί να επέμβει για την αποδέσμευση των λογαριασμών.

-Να ψηφιστεί νόμος για την ισομερή κατανομή της κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ και να καθοριστούν οι τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου.

-Να σχηματισθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για τον έλεγχο και την ταυτοποίηση των εκλογικών καταλόγων.

«Η όλη διαδικασία που απαιτείται για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων αυτών, που διασφαλίζουν το αδιάβλητο των εκλογών, μπορεί να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Απριλίου. Αμέσως μετά μπορεί να διαλυθεί η Βουλή προκειμένου οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές να πραγματοποιηθούν στα μέσα Ιουνίου», συμπλήρωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι απέσυρε το αίτημα για την εξαίρεση του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης από το Δικαστικό Συμβούλιο, καθώς για κάτι τέτοιο θα απαιτείτο τροποποίηση του Συντάγματος και χρονοβόρες διαδικασίες

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Ν. Γκρούεφσκι, προκειμένου να εξετάσουν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Επίσης, σήμερα συνεδριάζει και το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα «DUI» του Αλί Αχμέτι.

Η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη Βουλή στις 28 Ιανουαρίου κατηγορώντας τον κ. Γκρούεφσκι για «απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας».

Αφορμή για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Βουλή αποτέλεσε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των ΜΜΕ του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι.