Αυστηρές ποινές για όσους διακινούν φάρμακα-«μαϊμού» μέσω του Ίντερνετ προβλέπει νέα έκθεση που ενέκρινε η Ευρωβουλή.

Το 30% των φαρμάκων που διακινούνται παγκοσμίως μέσω του Διαδικτύου είναι «μαϊμού». Μόνο τους δύο τελευταίους μήνες του 2008, κατασχέθηκαν 34 εκατ. φάρμακα-«μαϊμού»που επρόκειτο να διατεθούν σε ανυποψίαστους ασθενείς-καταναλωτές.

Από το βιάγκρα, μέχρι τα φάρμακα κατά του καρκίνου και από τα χάπια κατά της ελονοσίας, τα παυσίπονα κ.λπ., ο αριθμός των φαρμάκων που πωλούνται μέσω Διαδικτύου αυξάνεται συνεχώς, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, τα φάρμακα αυτά είναι «μαϊμού»ή ψευδεπίγραφα και η κατανάλωση τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Φάρμακα-«μαϊμού» όμως κυκλοφορούν και νόμιμα στην Ε.Ε. Κατά την εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, την πορτογαλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, Μαρίζα Ματίας, το 1% των φαρμάκων που πωλούνται νόμιμα στην Ε.Ε. είναι πλαστά και το ποσοστό αυτό, όσο περνούν τα χρόνια, αυξάνεται.

Με την νομοθεσία που ενέκρινε η Ολομέλεια επιβάλλονται περισσότεροι και αυστηρότεροι κανόνες ασφαλείας στην διακίνηση φαρμάκων μέσω Διαδικτύου, σκληρότερες ποινές για όσους εμπλέκονται στην παρασκευή και εμπορία φαρμάκων-«μαϊμού» και θεσπίζεται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου για τον έγκαιρο εντοπισμό τους στην αγορά.