Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασε σήμερα το θαυμασμό του για τον ειρηνικό τρόπο με τον οποίο ο αιγυπτιακός στρατός χειρίσθηκε την αλλαγή της εξουσίας στη χώρα.

«Πιστεύω ότι χειρίσθηκαν εξαιρετικά καλά την κατάσταση… όλα έγιναν ειρηνικά και περιμένουμε ότι έτσι θα συνεχιστούν τα πράγματα», δήλωσε ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ.

«Έχουμε μια πολύ ισχυρή σχέση με τον αιγυπτιακό στρατό… και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε πολύ στενή επαφή με τους ομολόγους μας στον αιγυπτιακό στρατό», τόνισε ο Μάλεν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου λαμβάνουν περίπου 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε αμερικανική βοήθεια.

Ο Μάλεν είναι προσκεκλημένος στις σημερινές τελετές για το διορισμό του 51χρονου αντιπτεράρχου Μπένι Γκαντς ως νέου αρχηγού των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Ο αντιστράτηγος Γκαντς κατατάχθηκε το 1977 στους αλεξιπτωτιστές και το 1989 έγινε διοικητής της επίλεκτης μονάδας Σαλντάγκ της Πολεμικής Αεροπορίας. Το 1994 έγινε διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (η οποία καλύπτει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη). Το 2002 έγινε διοικητής της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας που συνορεύει με τη Συρία και το Λίβανο και στη συνέχεια διορίστηκε αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων, το 2005, και στρατιωτικός επιτετραμμένος στις ΗΠΑ, το 2007, πριν ανακληθεί στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2009 για να αναλάβει τα καθήκοντα του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Νωρίτερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο ισραηλινός στρατός είναι «έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα» τη στιγμή που ένας «σεισμός συγκλονίζει όλο τον αραβικό κόσμο».

«Ένας σεισμός συγκλονίζει όλο τον αραβικό κόσμο και ένα μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου και δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα τελειώσει το πράγμα», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την τελετή που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ για την ανάληψη των καθηκόντων του αντιστράτηγου Γκαντς.

«Ζούμε σε μια εποχή αστάθειας», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα επειδή ξέρουμε ότι το θεμέλιο της ύπαρξής μας και της ικανότητάς μας να πείθουμε τους γείτονές μας να ζουν ειρηνικά μαζί μας είναι βασισμένη στον ισραηλινό στρατό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός αποτελεί «την πραγματική εγγύηση για την εξασφάλιση του μέλλοντός μας». «Είμαστε ισχυροί επειδή ο στρατός μας είναι ισχυρός», επέμεινε.