Ανακλήθηκε στην Άγκυρα ο Τούρκος πρέσβης στην Λευκωσία, στα πλαίσια των προσπαθειών της τουρκικής κυβέρνησης να επιβάλει δομικές αλλαγές στην οικονομική διαχείριση των τουρκοκυπρίων.
Ο πρέσβης κ. Καγιά Τουρκμέν που εκπροσωπεί την Τουρκία στην τουρκοκυπριακή διοίκηση ανακλήθηκε «για να γίνει καλύτερα ο συντονισμός της (οικονομικής) αναδόμησης», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε διπλωματική πηγή στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK.
Από το Γραφείο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στην Λευκωσία έγινε γνωστό ότι ο πρέσβης που διορίσθηκε στη θέση αυτή πριν από έξι περίπου μήνες, πήρε πριν από λίγο την εντολή της ανάκλησης, και αναμένεται στη Λευκωσία η επίσημη αλληλογραφία της ανάκλησης του.
Τον κ. Τουρκμέν θα αναπληρώνει (προσωρινά) ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βοηθείας της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά.
Τις τελευταίες μέρες έχει εκδηλωθεί πρωτοφανής σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Άγκυρας και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, με αφορμή τη συνεχιζόμενη για πολλά χρόνια η οικονομική σπατάλη του τουρκοκυπριακού τομέα.
Ο προϋπολογισμός της τουρκοκυπριακής διοίκησης εμφανίζει ελλείμματα της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φυσικά καλείται να καλύψει η Άγκυρα, ενώ οι τουρκοκύπριοι -σε πλήρη συνεργασία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης- , αρνούνται να συμμορφωθούν στις υποδείξεις για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα διαδηλωτές στον τουρκοκυπριακό τομέα κατήγγειλαν την Άγκυρα ότι επιχειρεί να επιβάλει πρόγραμμα λιτότητας στους Τουρκοκύπριος. Η τουρκική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασαν έντονα στην εκδήλωση αυτή, και κατήγγειλαν την «αυθάδη» και «αχάριστη», συμπεριφορά των διαδηλωτών -κυρίως συνδικαλιστών- και την ανοχή όπως χαρακτηριστικά είπαν τόσο του κ. Ντερβίς Ερόγλου όσο και της αντιπολιτευόμενης τουρκοκυπριακής αριστεράς του κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι αμοιβές των Τουρκοκυπρίων που είναι πολλαπλάσιες από τις αντίστοιχες αμοιβές των Τούρκων δημοσίων υπαλλήλων, πληρώνονται από τον τουρκικό προϋπολογισμό. «Στις 28 Ιανουαρίου προσέβαλαν την Τουρκία και στις 31 Ιανουαρίου, η Τουρκία τους έδωσε 145 εκατομμύρια λίρες (75 εκατ. EUR περίπου) για να πληρωθεί ο 13ος μισθός τους », είπε ο εκπρόσωπος τη τουρκικής κυβέρνησης Τσεμίλ Τσιτσέκ. .
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν θεώρησε προσβλητική προς την Τουρκία και τις οικονομικές θυσίες στις οποίες υποβάλλεται, την ανοχή όλων των τουρκοκυπριακών ηγεσιών προς τους διαδηλωτές που κατήγγειλαν την Άγκυρα ως «δύναμη κατοχής» γιατί επιχείρησε να επιβάλει οικονομική «λιτότητα» και δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο κ. Τσιτσέκ αναφέρθηκε στην στάση πολιτικών όπως του κ. Μehmet Ali Talat, του «πρωθυπουργού» Irsen Κucuk και του πρόεδρου του κόμματος DP, κ. Serdar Denktas, και στο γεγονός ότι οι διαδηλώσεις μεταδόθηκαν ζωντανά από το «κρατικό» τηλεοπτικό δίκτυο BRT.
Ο Τούρκος εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη διαδήλωση δεν υπήρχαν τουρκικές σημαίες, ενώ αντίθετα υπήρχαν «ελληνοκυπριακές», όπως είπε, εννοώντας τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Οι διαδηλωτές έδρασαν σε συνεννόηση με τους ελληνοκύπριους, δεν το αρνούνται», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής κυβέρνησης.
Το Τουρκικό υπουργείο εξωτερικών διευκρίνισε με ανακοινώσεις του ότι οι εξελίξεις αυτές δεν επηρεάζουν την συνεχιζόμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης για λύση του κυπριακού, και ότι δεν θα διακοπεί η τουρκική βοήθεια, προς την να προς τους τουρκοκυπρίους
Η τουρκοκυπριακή εκδήλωση διαμαρτυρίας , που προκάλεσε αυτή τη ρήξη, θα επαναληφθεί στις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου CNN Turk.