Το ιρακινό σκέλος της Aλ Κάιντα καλεί τους μουσουλμάνους Aιγύπτιους να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενους από τις φυλακές της χώρας, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία καλεί σε ιερό πόλεμο, καθώς το Κάιρο έχει ανακοινώσει ότι ένοπλοι ισλαμιστές έχουν ήδη αποδράσει από τις φυλακές στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI) εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης της Αιγύπτου επειδή απέτυχε να εφαρμόσει τον αυστηρό ισλαμικό νόμο και ανακοίνωσε ότι είναι προτιμότερο για τους μουσουλμάνους να πεθάνουν πολεμώντας την κυβέρνησή τους παρά να ζουν υπό την εξουσία της.

Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος, Όμαρ Σουλεϊμάν, δήλωσε χθες ότι ένοπλοι που συνδέονται με την Aλ Κάιντα συγκαταλέγονται στους χιλιάδες κρατούμενους που απέδρασαν από φυλακές της χώρας τον περασμένο μήνα.

Το «υπουργείο Πολέμου» του ISI κάλεσε τους Aιγύπτιους να απελευθερώσουν περισσότερους κρατούμενους.

«Μη σταματάτε μέχρι να τους σώσετε όλους, μετά καταστρέψτε (τις φυλακές) με τη βοήθεια του Θεού, ώστε να μη μείνει όρθια ούτε πέτρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε χθες σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Δεν είναι σαφείς οι διασυνδέσεις του ISI με τους αιγύπτιους ενόπλους, ούτε το μέγεθος της επιρροής που έχει αυτή η οργάνωση, αλλά κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η οργάνωση ενδέχεται να έχει εμπνεύσει την αιματηρή επίθεση σε αιγυπτιακή εκκλησία τον περασμένο μήνα.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μία ισλαμιστική οργάνωση που θεωρείται η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, έχει αποκηρύξει τη βία εδώ και δεκαετίες και έχει προειδοποιήσει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την επιρροή της μπορεί να οδηγήσουν κάποιους σε πιο ριζοσπαστικές ιδέες.

Κάνοντας έκκληση για ιερό πόλεμο («τζιχάντ») κατά της κυβέρνησης της Αιγύπτου, η ISI αναφέρει: «Αν ο λαός του Ισλάμ πεθάνει προσπαθώντας να επιτύχει έναν στόχο, είναι καλύτερο γι αυτούς από το να έχουν έναν τύραννο, ο οποίος τους κυβερνά με νόμους, άλλους από την Σαρία του Θεού».

Η ISI έχει κατηγορηθεί για τη έκδοση ανακοινώσεων με στόχο να εμπνεύσει βομβιστικές ενέργειες κατά εκκλησιών μετά την επίθεση σε εκκλησία της Βαγδάτης τον περασμένο χρόνο.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι «ξένα στοιχεία» σχεδίασαν τη βομβιστική επίθεση σε κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια, την 1η Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άνθρωποι, και συνέδεσαν τον βομβιστή με την Aλ Κάιντα.