«Είναι αυτό που λέμε μία πετυχημένη ιστορία», δηλώνει ο γεννημένος στην Ελλάδα υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Βικτώριας Νίκος Κότσιρας για τον πολυπολιτισμό της Αυστραλίας, απαντώντας- εμμέσως- σε πρόσφατες επισημάνσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και της Γερμανίδας καγκελάριο  Άνγκελα Μέρκελ που τόνισαν ότι η πολυπολιτισμική πολιτική των χωρών τους απέτυχε.

Ο πολυπολιτισμός, λοιπόν, δεν απέτυχε παντού, κατά τον κ. Κότσιρα. Ο αυστραλιανός πολυπολιτισμός, λέει, είναι «μοναδικός και εκφράζει τη πραγματικότητα της σύγχρονης πολυπολιτιστικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον κ. Κότσιρα- που έφτασε στην Αυστραλία όταν ήταν παιδάκι, με το πλοίο «Πατρίς»-  η φιλοσοφία του αυστραλιανού πολιτισμού σημαίνει πως όλοι οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, και καταγωγής είναι ίσοι, μοιράζονται τις παραδόσεις τους και τις πολιτιστικές τους αξίες, διατηρούν τα ιδιαίτερα γλωσσικά και πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά αλλά συγχρόνως ζουν αρμονικά γιατί τους συνδέει η αφοσίωσή τους στο αυστραλιανό έθνος και η αποδοχή των νόμων και των αξιών.

«Αυτό το μοντέλο εφαρμόζουμε και αυτό το μοντέλο έχει πετύχει. Αν και στην Αυστραλία ζουν άνθρωποι που προέρχονται από εκατό διαφορετικές χώρες ζούμε αρμονικά», είπε.