Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διάσκεψη στο Μόναχο με τον πόλεμο της Ουκρανίας να μονοπωλεί τη συζήτηση, τη στιγμή που το Κίεβο ξεπουλάει τον ορυκτό πλούτο του στους συμμάχους, ώστε να σωθεί από τη ρωσική εισβολή.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ανέφερε πως είναι αισιόδοξος, αλλά σημείωσε ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο, παρά τον ντόρο που έχουν ξεσηκώσει για να υπάρξει σύντομα εκεχειρία.
«Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην κορυφή, και ναι, μπορούν να σταματήσουν κάθε κακό. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει (οι ΗΠΑ) να είναι στο πλευρό μας, γιατί αυτοί (η Ρωσία) μας επιτέθηκαν και μας κατέλαβαν. Άρα εμείς έχουμε δίκιο και αυτοί όχι», είπε χαρακτηριστικά.
![](/image/s320x/file/files/1/2025/02/ZELENSKY.jpg)
Επίσης, σημείωσε ότι η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όταν το Κίεβο, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί τους θα έχουν κοινή θέση.
«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με την Αμερική και με τους συμμάχους μας. Εάν μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματά μας και (αποκτήσουμε) κοινή συναίσθηση του κινδύνου Πούτιν, τότε με αυτή την ενιαία θέση θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με τους Ρώσους», δήλωσε ο ίδιος στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Προειδοποίηση Ρούτε
![Μαρκ Ρούτε Μαρκ Ρούτε](/image/s320x/file/files/1/2025/02/nato.jpg)
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταρτίσουν συγκεκριμένα σχέδια για την Ουκρανία αν θέλουν να έχουν λόγο σε μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα.
«Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι φίλοι μου οι Ευρωπαίοι είναι να συγκροτήσουν συγκεκριμένα σχέδια (…) και μετά θα είναι μέρος της συζήτησης», τόνισε ο Ρούτε ενόψει της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Το ουκρανικό και οι προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Διάσκεψης, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδίασε τους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ, επικοινωνώντας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ανακοινώνοντας την έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Πρόσκληση Βανς στην Ευρώπη για τις διαπραγματεύσεις
![Τζέι Ντι Βανς Τζέι Ντι Βανς](/image/s320x/file/files/1/2025/02/JD-VANCE.jpg)
Νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, την ώρα που μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν τροφοδοτεί φόβους για αποκλεισμό των Ευρωπαίων.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Βανς απάντησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Ασφαλώς και πρέπει. Ασφαλώς», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στους κόλπους του ΝΑΤΟ για να «μοιρασθούν το βάρος» της άμυνας της ηπείρου.
Γκρίνιες από τη Ρωσία
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα αποσαφηνίσουν σχόλια του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς ότι η Ουάσινγκτον έχει στρατιωτικούς, καθώς και οικονομικούς μοχλούς για να πιέσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια καλή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς με την αναφορά σε στρατιωτικούς μοχλούς, δήλωσε πως η Μόσχα θέλει να μάθει περισσότερα.
«Αυτό ήταν ένα νέο στοιχείο για τη θέση (των ΗΠΑ). Δεν είχαμε ακούσει τέτοιες διατυπώσεις μέχρι τώρα, δεν είχαν εκφρασθεί προηγουμένως», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
«Έτσι, φυσικά, στη διάρκεια αυτών ακριβώς των επαφών για τις οποίες μιλούσαμε, φυσικά, ελπίζουμε να λάβουμε μερικές πρόσθετες διευκρινίσεις».
![](/image/s320x/file/files/1/2025/01/ukraine-1.jpg)
Σημειώνεται, ότι ο Τραμπ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν σήμερα στο Μόναχο και ότι η Ουκρανία έχει προσκληθεί επίσης, εντούτοις το Κίεβο απάντησε ότι δεν περιμένει να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία στη γερμανική πόλη.
Ο Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα σχόλια του Τραμπ για την παρουσία Ρώσων αξιωματούχων στο Μόναχο, δήλωσε πως το Κρεμλίνο δεν έχει τίποτα καινούριο να πει για τις προσπάθειες για την ειρήνευση στην Ουκρανία και ότι θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να αποκατασταθούν διπλωματικές επαφές με τις ΗΠΑ σχετικά με την Ουκρανία.
Σε χωριστές δηλώσεις, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχουν Ρώσοι αξιωματούχοι στη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια επειδή η Ρωσία δεν προσκλήθηκε σ’ αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ