Ένα βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ, το οποίο είχε δανειστεί ένας αναγνώστης από βιβλιοθήκη στο Ηνωμένο Βασίλειο, επεστράφη έπειτα από 50 χρόνια στη θέση του, από τους κληρονόμους του ανθρώπου που το είχε πάρει.

Το βιβλίο «Road to Wigan Pier» του Τζορτζ Όργουελ βρισκόταν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Χαλ το 1974 και χρειάστηκαν 50 ολόκληρα χρόνια, ώστε να έχει μια ελπίδα να μπει και πάλι στο ράφι. Αλλά τελικά δεν κατάφερε ούτε αυτό. Όπως δήλωσε στο BBC η υπεύθυνη εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Χαλ Katie Holdstock, μετά την περιπέτεια των δεκαετιών που είχε το βιβλίο δεν είναι πλέον σε κατάσταση να μπει ξανά στο ράφι για να το δανειστεί κάποιος άλλος, όχι μόνο λόγω φυσικής φθοράς, αλλά λόγω μυρωδιάς.

Όπως είπε συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα βιβλίο που μυρίζει από μακριά μούχλα, σε σημείο που δεν μπορεί να το διαβάσει κανείς αναπνέοντας κανονικά. Ωστόσο, το βιβλίο δεν θα πεταχτεί, αλλά θα τοποθετηθεί εκεί όπου υπάρχουν και άλλα βιβλία σε παρόμοια κατάσταση, σε περίπτωση που το ζητήσει κάποιος. Το «The Road to Wigan Pier» του Όργουελ δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1937 και χρησίμευσε ως κοινωνιολογικό σχόλιο. Είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην εργατική τάξη στη Βόρεια Αγγλία πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το δεύτερο παρέχει πληροφορίες για τη δική του ανατροφή στη μεσαία τάξη και πώς διαμορφώθηκε η πολιτική του σκέψη με την πάροδο του χρόνου.

Τουλάχιστον, ο άνθρωπος που το επέστρεψε δεν θα έρθει αντιμέτωπος με τα υψηλά πρόστιμα καθυστέρησης που ίσχυαν παλαιότερα. Εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης αποκάλυψε ότι τα πρόστιμα που ίσχυαν σε όποιον καθυστερούσε πολύ να επιστρέψει ένα βιβλίο καταργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας του Covid.

«Καταργήσαμε τα πρόστιμα της βιβλιοθήκης στην πανδημία και δεν τα επαναφέραμε ποτέ ξανά. Θέλουμε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια για τους πελάτες που χρησιμοποιούν τις βιβλιοθήκες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλες περιπτώσεις δανεισμού δεκαετιών

Το συγκεκριμένο βιβλίο, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό που επέστρεψε στη βιβλιοθήκη ύστερα από δεκατίες καθώς υπάρχουν αρκετά παρόμοια περιστατικά. Ένας αναγνώστης, που είχε δανειστεί ένα βιβλίο με τον τίτλο «Psychedelics» σε μια βιβλιοθήκη του Κολοράντο, το επέστρεψε με καθυστέρηση 37 ετών και άφησε ένα σημείωμα ζητώντας συγγνώμη και εξηγώντας ότι είχε χρειαστεί να κάνει ένα «μακρινό, παράξενο ταξίδι». Ακόμη μία φορά, και πάλι στο Κολοράντο, μια γυναίκα επέστρεψε ένα βιβλίο που πιθανολογείται ότι είχε δανειστεί η αείμνηστη μητέρα της 105 χρόνια νωρίτερα.