Ουσιαστικής σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα είναι το ενδεχόμενο μιας ομαλής μετάβασης στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

«Η Αίγυπτος διαδραματίζει έναν σημαντικό και στρατηγικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ ήταν ένας από τους σημαντικούς παράγοντες στις προσπάθειες για να διευκολυνθεί η συμφιλίωση», δήλωσε ο σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, στη Γερμανία.

«Γι’ αυτό ανησυχούμε και θέλουμε να δούμε αυτήν τη μετάβαση να γίνεται με ειρηνικό και ομαλό τρόπο, χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο σύνολο της περιοχής», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε εξάλλου ότι το ξέσπασμα του κινήματος αμφισβήτησης στην Αίγυπτο και την Τυνησία θα πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για τα απολυταρχικά καθεστώτα σε άλλες χώρες.

«Οι ηγέτες πρέπει πάντα να επιζητούν να ασχολούνται με τους ανθρώπους, όταν τα δικαιώματά τους και οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται σωστά», δήλωσε.