Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, η Τουρκία αναβιώνει τη μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Η επιχείρηση, που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 16 Ιανουαρίου, θα απλωθεί στις τρεις κύριες θαλάσσιες ζώνες της γειτονικής χώρας -τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο- και φέρει σαφή μηνύματα στρατιωτικής ετοιμότητας και περιφερειακής ισχύος.

Σύμφωνα με τον Ζεκί Ακτούρκ, εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η άσκηση αναμένεται να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιδείξεις που έχει οργανώσει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, εμπλέκοντας έναν εντυπωσιακό αριθμό μέσων και προσωπικού.

Μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Η άσκηση θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή 87 πλοίων επιφανείας, επτά υποβρυχίων και επτά μη επανδρωμένων ναυτικών οχημάτων. Επιπλέον, 31 μαχητικά αεροσκάφη, 17 ελικόπτερα και 28 drones θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, ενώ θα κινητοποιηθούν 20.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων μονάδων υποβρύχιας επίθεσης και άμυνας.

Η άσκηση θα κορυφωθεί στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα που έχει καθοριστεί ως η «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών». Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στη ναυτική βάση του Ακσάζ, που βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία, καθώς ενισχύει τη στρατηγική θέση της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και τονίζει την επιρροή της σε μία από τις πιο ευαίσθητες γεωπολιτικά ζώνες.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» είχε πραγματοποιηθεί για τελευταία φορά το 2021, ξεκινώντας στα τέλη Φεβρουαρίου. Παρότι είχε σχεδιαστεί για να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, οι γεωπολιτικές και στρατιωτικές προτεραιότητες της Τουρκίας φαίνεται να διαμόρφωσαν διαφορετικά τον προγραμματισμό της. Πρόκειται για μια πολυδιάστατη πρωτοβουλία, που εντάσσεται στη στρατηγική της Τουρκίας για την ενίσχυση του γεωπολιτικού της αποτυπώματος. Ειδικοί εκτιμούν ότι στόχος της άσκησης είναι η αποστολή μηνυμάτων όχι μόνο προς τους γείτονές της, αλλά και προς διεθνείς συμμάχους και ανταγωνιστές. Η χρονική στιγμή της άσκησης, καθώς και η κλίμακά της, υποδεικνύουν την προσπάθεια της Τουρκίας να εδραιώσει τον ρόλο της ως βασικού παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή παρουσία στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα.