Οι ΗΠΑ μαζί με τις αραβικές χώρες που λειτουργούν ως μεσολαβητές προσπαθούν σήμερα να ολοκληρώσουν μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ώστε να σταματήσει ο 14μηνος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, σύμφωνα με διασώστες, τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε σήμερα ότι οι μεσολαβητές έχουν μειώσει την απόσταση στα περισσότερα άρθρα της συμφωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έφερε στο τραπέζι όρους τους οποίους απέρριψε η Χαμάς. Δεν θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες επ’ αυτού.

Χθες, Τρίτη, πηγές με γνώση των συνομιλιών στο Κάιρο δήλωσαν ότι στις επόμενες ημέρες μπορεί να υπογραφεί μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, με αντάλλαγμα παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ.

Διασώστες δήλωσαν ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε σπίτι στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου οι δυνάμεις του στρατού επιχειρούν από τον Οκτώβριο, ενώ έξι ακόμη σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά αεροπορικά πλήγματα στην πόλη της Γάζας, στον καταυλισμό της Νουσέιρατ -βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του θύλακα- και στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα σε ισραηλινό πλήγμα στην κατοικία της οικογένειας Αλ-Νταούρ στην Μπέιτ Λάχια, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι.

Στην Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, διασώστες δήλωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα σε σπίτι.

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού.

Ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν στις πόλεις της Μπέιτ Χανούν και της Μπέιτ Λάχια, καθώς και στον κοντινό καταυλισμό της Τζαμπάλια από τον Οκτώβριο, σε μια εκστρατεία για την οποία ο στρατός λέει ότι έχει στόχο να αποτρέψει την ανασυγκρότηση των μαχητών της Χαμάς.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι διαπράττει «εθνοκάθαρση» για να εκδιώξει τους κατοίκους από το βόρειο τμήμα του θύλακα και να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη. Το Ισραήλ αρνείται την κατηγορία αυτή.

Η Χαμάς δεν αποκαλύπτει στοιχεία για τις απώλειές της και το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων στον καθημερινό απολογισμό που ανακοινώνει. Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι χτύπησε αρκετούς μαχητές της Χαμάς που σχεδίαζαν επίθεση κατά των ισραηλινών δυνάμεων που επιχειρούν στην Τζαμπάλια.

Στη συνέχεια, ο Μουχάμαντ Σάλεχ, διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Άουντα στην Τζαμπάλια, δήλωσε ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην περιοχή προκλήθηκαν ζημιές στο νοσοκομείο και τραυματίστηκαν επτά μέλη του υγειονομικού προσωπικού και ένας ασθενής εντός του κτιρίου.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Στον καταυλισμό Μπουρέιτζ, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, οικογένειες Παλαιστινίων άρχισαν να εγκαταλείπουν κάποιες συνοικίες, αφού ο στρατός έδωσε νέες εντολές εκκένωσης μέσω Χ, καθώς και σε γραπτά και ηχητικά μηνύματα που εστάλησαν σε κινητά τηλέφωνα σε κάποιους από τους κατοίκους της περιοχής.

Αυξάνεται η δυναμική για εκεχειρία

Η αμερικανική κυβέρνηση, μαζί με μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ, κατέβαλε εντατικές προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες για να προωθήσει τις συνομιλίες πριν από την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα.

Στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ συναντήθηκε με τον Άνταμ Μπόλερ, τον απεσταλμένο που έχει ορίσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους ομήρους.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς αναμενόταν σήμερα στην Ντόχα για συνομιλίες με τον καταριανό πρωθυπουργό σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με άλλες πηγές με γνώση του θέματος. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ισραηλινοί διαπραγματευτές μετέβησαν στην Ντόχα τη Δευτέρα, στην προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ Ισράηλ και Χαμάς. Κατά τον περασμένο χρόνο διεξήχθησαν επαναλαμβανόμενοι γύροι συνομιλιών που απέβησαν άκαρποι, με το Ισραήλ να επιμένει στη διατήρηση στρατιωτικής παρουσίας στη Γάζα και τη Χαμάς να αρνείται να απελευθερώσει τους ομήρους μέχρι την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ