Έπειτα από δεκαετία συγκρούσεων στη Συρία, οι τζιχαντιστές και τα μέλη της Αλ Κάιντα κατέλαβαν την εξουσία, με τους αναλυτές να τρομάζουν, καθώς η απομάκρυνση του Άσαντ δεν συνεπάγεται και αυτόματη στροφή στη δημοκρατία.

Όσοι αναλύουν την κατάσταση στη χώρα είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα για το αν τα πράγματα γίνουν καλύτερα ή χειρότερα, ενώ και οι δύο πλευρές φέρνουν ως παράδειγμα την τζιχαντιστική διακυβέρνηση του Ιντλίμπ για να ενισχύσουν τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, οι τζιχαντιστές, ελέγχοντας από το 2017 τη φτωχότερη επαρχία της Συρίας, κατάφεραν να μαζεύουν 15 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από κεφαλικό φόρο. Παράλληλα, επέβαλαν τον νόμο της σαρίας, απέκλεισαν τις γυναίκες από το κράτος, ενώ προχώρησαν σε εκτελέσεις και βασανισμούς αντιφρονούντων, ακολουθώντας πρακτικές του ISIS.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε Αστυνομία Ηθών, ενώ απαγορεύτηκε το κάπνισμα και άλλες συνήθειες που θεωρούνται δυτικές και εχθρικές στο Ισλάμ.

Συλλήψεις ανδρών στη Συρία, μετά την πτώση του Άσαντ

«Οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα προσπαθήσουν να κυβερνήσουν όλη τη Συρία με σιδηρά πυγμή. Έκθεση του Συριακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι εξαφάνισαν τους επικριτές και βασάνισαν ανθρώπους μέχρι θανάτου» έγραψε το καταριανό Μέσο.

Το CNN πρόσθεσε ότι οι τζιχαντιστές δεν στηρίχθηκαν σε Σύνταγμα ή εκλεγμένο νομοθετικό σώμα, όπως συμβαίνει στα δυτικά κράτη. Αντιθέτως, κυβέρνησαν το Ιντλίμπ με διάταγμα, δημιουργώντας μια υβριδική δομή πολιτικού-ισλαμικού δικαστηρίου που περιλάμβανε δικηγόρους υπεράσπισης, έναν εισαγγελέα και μια διαδικασία εφέσεων.

Ζήτημα επιβίωσης η… δημοκρατική στροφή;

Αντιθέτως, άλλοι αναλυτές υποστήριξαν ότι οι τζιχαντιστές θα αφήσουν πίσω το πρόσφατο βάρβαρο παρελθόν τους, διότι είναι «αμοραλιστές που θα έκαναν τα πάντα για να μείνουν στην εξουσία».

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, οι τζιχαντιστές αναγκαστικά θα γίνουν πιο δημοκράτες, επειδή χρειάζονται τη δυτική οικονομική βοήθεια για να επιβιώσουν.

«Ο Τζολάνι είναι ρεαλιστής και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας που κυβερνά… Στο Ιντλίμπ έκανε τα στραβά μάτια στην εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, αφήνοντας γυναίκες να κυκλοφορούν χωρίς χιτζάμπ, άνδρες να καπνίζουν κτλ» υποστήριξε για τον αρχηγό των τζιχαντιστών ο αναλυτής Jerome Drevon που έχει εργαστεί για τη δεξαμενή σκέψης International Crisis Group, με έδρα τις Βρυξέλλες.

Επίσης, οι αναλυτές που περιμένουν να δουν την ανθρώπινη πλευρά των ισλαμιστών έφεραν ως παράδειγμα την αντιμετώπιση των γυναικών που ανήκουν στους Αλεβίτες. Αυτό το ισλαμικό δόγμα δεν πιστεύει στη σαρία κι επιτρέπει στις γυναίκες να κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως στη Δύση. Έτσι, μόλις έπεσε ο Άσαντ, οι τζιχαντιστές δημοσίευσαν φωτογραφίες με γυναίκες από περιοχές Αλεβιτών που πόζαραν χωρίς χιτζάμπ δίπλα σε στρατιώτες τους για να δείξουν ότι «σέβονται τους ανθρώπους».

Αβέβαιο το μέλλον

Πάρα τις διαφωνίες για τον τρόπο που θα κυβερνήσουν οι τζιχαντιστές, οι αναλυτές συμφωνούν ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στη Συρία.

Το θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας περιέχει σχεδόν 26 τόνους χρυσού και περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, με τον μισό πληθυσμό να μην έχει πρόσβαση σε στέγη και φαγητό, έγραψε το πρακτορείο Reuters.

Τζιχαντιστής στο Χαλέπι ποζάρει στο φακό με τριαντάφυλλο τοποθετημένο στη κάννη του όπλου του

Επιπλέον, όλες οι ένοπλες ομάδες είναι πιο δυνατές από ποτέ, οπότε σε περίπτωση που υπάρξει νέος γύρος εχθροπραξιών, μπορεί αυτές οι συγκρούσεις να είναι χειρότερες.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει τι κρύβει το μέλλον, με ορισμένους να πιστεύουν ότι ο ηγέτης των τζιχαντιστών Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι έδωσε μια εικόνα, όταν δήλωσε: «Για να οικοδομήσουμε τη Συρία, πρέπει να συνεργαστούμε με την παλιά φρουρά (του Άσαντ). Φυσικά και δεν μπορούμε να τους αποκλείσουμε. Τους έχουμε ανάγκη».