Οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και θέλουν να οδηγήσει σε μια αξιόπιστη, συμπεριληπτική και μη σεχταριστική διακυβέρνηση, που θα πληροί τα διεθνή πρότυπα της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
«Ο συριακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της Συρίας. Όλες οι χώρες πρέπει να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν στη συμπεριληπτική και διαφανή διαδικασία και ότι θα απέχουν από κάθε εξωτερική παρέμβαση» ανέφερε ο Μπλίνκεν στην ανακοίνωσή του.
Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα αναγνωρίσουν και θα στηρίξουν πλήρως τη μελλοντική κυβέρνηση» που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία. «Η μεταβατική διαδικασία και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να τηρήσουν τις σαφείς δεσμεύσεις τους ότι θα σέβονται πλήρως τα δικαιώματα των μειονοτήτων, θα διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι τη χρειάζονται, θα εμποδίσουν να χρησιμοποιείται η Συρία ως βάση τρομοκρατών ή να συνιστά απειλή για τους γείτονές της και θα διασφαλίσουν ότι θα καταστραφούν με ασφάλεια οποιαδήποτε χημικά ή βιολογικά όπλα» πρόσθεσε.
Η Άγκυρα ενισχύει τα μεθοριακά φυλάκια με τη Συρία
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, που έχει παίξει τον δικό της ρόλο στην κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, ενισχύει τα μεθοριακά της φυλάκια προκειμένου να βοηθήσει τους σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν ευκολότερα στην πατρίδα τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.
«Μέχρι τώρα είχαμε δυνατότητα 3.000 διαβάσεων καθημερινά και την αυξήσαμε στις 15-20.000» είπε ο Αλί Γερλίκαγια. Πολλοί σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία έσπευσαν στα νότια της χώρας για να επιστρέψουν στη Συρία, μόλις έγινε γνωστό ότι ανατράπηκε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επαναλειτουργεί η μεθοριακή διάβαση του Γιαλανταγί, στην επαρχία Χατάι, που παρέμενε κλειστή από το 2013.
Ο Γερλίκαγια είπε ότι την Κυριακή καταγράφηκαν «300-400» διαβάσεις από τα τουρκικά μεθοριακά φυλάκια και τα μεσάνυχτα της Δευτέρα ο αριθμός αυτός είχε ήδη διπλασιαστεί. Ο υπουργός είπε ότι την Τετάρτη θα συναντηθεί με στελέχη μη κυβερνητικών συριακών οργανώσεων, χωρίς να τις κατονομάσει. «Από το 2016, περισσότεροι από 738.000 Σύροι επέστρεψαν στα σπίτια τους εθελοντικά» είπε, σημειώνοντας ότι 2.935.000 παραμένουν ακόμη στην Τουρκία.
«Πιστεύω ότι ο ισχυρός άνεμος της αλλαγής που πνέει στη Συρία θα ωφελήσει όλους τους Σύρους και ιδίως τους πρόσφυγες. Εφόσον η Συρία ανακτήσει τη σταθερότητά της, οι εθελοντικές επιστροφές θα πολλαπλασιαστούν» πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 1,24 εκατ. πρόσφυγες προέρχονται από την επαρχία του Χαλεπίου, η πρωτεύουσα της οποίας ήταν η πρώτη που έπεσε στα χέρια των ανταρτών, την 1η Δεκεμβρίου.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν εκατοντάδες πρόσφυγες να συγκεντρώνονται στο μεθοριακό φυλάκιο του Τσιλβέγκεζου, που απέχει 50 χιλιόμετρα από το Χαλέπι. «Αν τους λέγατε τρεις ημέρες νωρίτερα τι θα συνέβαινε, κανείς δεν θα το πίστευε» σχολίασε ο Γερλίκαγια. «Η Συρία βίωσε μια μεγάλη τραγωδία και ήρθε επιτέλους η ώρα να χαρούν. Θα καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να τους επιτρέψουμε να επιστρέψουν στα σπίτια τους» πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνικές επαφές με αντικείμενο τη Συρία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Στην επικοινωνία του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι «οργανώνεται η ασφαλής και εθελοντική επιστροφή των Σύρων στη χώρα τους».
Οι Τούρκοι καταστρέφουν φορτηγά με πολεμοφόδια των Κούρδων
Την ίδια ώρα, πάντως, που οι Τούρκοι δηλώνουν πως θέλουν να βοηθήσουν στην επιστροφή Σύρων στη χώρα τους, κάνουν και τη… δική τους δουλειά, καθώς κατέστρεψαν 12 φορτηγά με πυραύλους και βαρύ οπλισμό, δύο άρματα μάχης και πυρομαχικά που μετέφεραν δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη βορειοανατολική Συρία, όπως δήλωσε σήμερα τουρκική πηγή ασφαλείας.
Η πηγή τόνισε ότι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω αυτόν τον στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς εγκατέλειπαν την περιοχή Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία.
Σε στενή επαφή με Τουρκία και Ισραήλ οι ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με την Τουρκία και τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις από τη βόρεια πόλη Μανμπίτζ, μετά την προέλαση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την ασφαλή αποχώρηση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων από την πολιορκημένη πόλη Μανμπίτζ, δήλωσε χθες Δευτέρα πηγή της συριακής αντιπολίτευσης.
Ο Κίρμπι είπε, επίσης, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε στενή επαφή τόσο με τις συριακές ομάδες της αντιπολίτευσης όσο και με ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς η κατάσταση είναι ρευστή.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται πλήρως από την ομάδα του για θέματα εθνικής ασφάλειας και ο σύμβουλός του Τζέικ Σάλιβαν θα επισκεφθεί αύριο το Ισραήλ. Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εμπλακεί σε οποιεσδήποτε ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία και ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για «προσωρινά μέτρα», επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο συριακός λαός θα είναι σε θέση να καθορίσει το μέλλον του και ότι θα υπάρξει εξέλιξη προς μια «καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση» πρόσθεσε ο Κίρμπι.