Ένα άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας φέρεται να αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της αιγύπτιας βασίλισσας.

Πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη στον ναό Ταπόσιρις Μάγκνα, δυτικά της Αλεξάνδρειας, έφερε στο φως ένα λευκό μαρμάρινο άγαλμα γυναίκας με βασιλικό στέμμα. Η επικεφαλής της ανασκαφής, δρ Καθλίν Μαρτίνεζ, πιστεύει ότι το άγαλμα απεικονίζει την Κλεοπάτρα Ζ’, αποκαλύπτοντας τα πραγματικά χαρακτηριστικά της βασίλισσας αλλά και τελετουργικά αντικείμενα από την ύστερη πτολεμαϊκή περίοδο.

Πηγή: Facebook

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί διαφωνούν, επισημαίνοντας κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου που διαφέρουν από τις γνωστές απεικονίσεις της βασίλισσας. Ορισμένοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι απεικονίζει μια πριγκίπισσα από τη δυναστεία των Πτολεμαίων, αναφέρει η nypost.

Η αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι αυτό είναι το πρόσωπο της Κλεοπάτρας Ζ΄

Η ομάδα βρήκε επίσης ένα ημίψηλο άγαλμα ενός βασιλιά που φορούσε την κεφαλόδεσμο Nemes, 337 νομίσματα, πολλά από τα οποία είχαν την εικόνα της βασίλισσας Κλεοπάτρας VII, μαζί με τελετουργικά αγγεία, ασβεστολιθικά δοχεία, χάλκινα αγάλματα, ένα φυλαχτό σκαραβαίου με την επιγραφή «Η δικαιοσύνη του Ρα ανέτειλε» και μια σειρά από άλλα αντικείμενα.

Ο ναός Ταπόσιρις Μάγκνα συνδέεται με ένα πολύπλοκο σύστημα βαθιών σηράγγων που εκτείνονται από τη λίμνη Mariout μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μια μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα και άλλα σημαντικά αντικείμενα έχουν επίσης ανακαλυφθεί στον ναό τα τελευταία χρόνια.

Πιστεύεται ότι είναι η τελευταία κατοικία της αιγύπτιας βασίλισσας – ένας κρυφός τάφος όπου θεωρείται ότι θάφτηκε μαζί με τον άτυχο εραστή της Μάρκο Αντώνιο μετά τις αυτοκτονίες τους. Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου -αφού στέφθηκε σε ηλικία μόλις 18 ετών- και είναι μία από τις πιο διάσημες γυναίκες ηγεμόνες της Ιστορίας.

Πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στην Αλεξάνδρεια, ώστε να αποφύγει να παρουσιαστεί στη Ρώμη ως πολεμικό έπαθλο.