Η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει προκαλέσει αναταραχή στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, με την κατάσταση να εξελίσσεται σε έναν «οργισμένο πόλεμο ευθυνών» ανάμεσα στους διοικητές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph. Η απώλεια της Συρίας φαίνεται πως έχει πλήξει καίρια τη στρατηγική του Ιράν για κυριαρχία στην περιοχή, αναγκάζοντας την Τεχεράνη να επανεξετάσει τη θέση της.
«Κατηγορίες και ένταση στις τάξεις των Φρουρών της Επανάστασης»
Διοικητές των Ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) φέρονται να κατηγορούν ο ένας τον άλλον «με οργισμένους τόνους» για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Όπως ανέφερε πηγή στην Telegraph, «κανείς δεν φανταζόταν την πτώση του Άσαντ, καθώς η προτεραιότητα για πάνω από μια δεκαετία ήταν η διατήρησή του στην εξουσία. Όχι από αγάπη, αλλά για να διατηρηθεί η πρόσβαση σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ».
Η Συρία αποτελούσε κεντρικό σημείο για τη μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενισχύοντας την ιρανική στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με το Ισραήλ. Η κατάρρευση αυτού του δικτύου θέτει το Ιράν σε μία από τις πιο ευάλωτες θέσεις του τις τελευταίες δεκαετίες.
«Ποιος ευθύνεται;»
Οι ευθύνες πέφτουν κυρίως στον στρατηγό Εσμαήλ Καανί, νυν διοικητή της Δύναμης Κουντς, ο οποίος κατηγορείται για την αποτυχία να προστατεύσει τα ιρανικά συμφέροντα. Παρόλο που οι φωνές που τον κατακρίνουν δεν τον κατηγορούν ανοιχτά, το κλίμα είναι τεταμένο, με ενδείξεις πως ο ίδιος ο ανώτατος ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, εξετάζει την αντικατάστασή του.
«Η πτώση του Άσαντ και η αναταραχή στο εσωτερικό»
Η απώλεια της Συρίας συνοδεύεται από έντονη εσωτερική κρίση στην Τεχεράνη. Κάτοικοι του Ιράν φέρονται να γιορτάζουν την πτώση του Άσαντ, ελπίζοντας σε μία αντίστοιχη πτώση του ιρανικού θεοκρατικού καθεστώτος. «Το 90% των ανθρώπων είναι χαρούμενοι και το δείχνουν», δήλωσε κάτοικος της Τεχεράνης.
Το μέλλον της ιρανικής στρατηγικής
Παρά τις πιέσεις, το Ιράν δεν φαίνεται διατεθειμένο να εγκαταλείψει τους συμμάχους του, όπως η Χεζμπολάχ και οι αντάρτες Χούθι. Ωστόσο, η απώλεια της Συρίας υποχρεώνει την Τεχεράνη να αναζητήσει νέες στρατηγικές για να διατηρήσει την επιρροή της.
Η πτώση του Άσαντ ίσως αποτελέσει την αρχή για σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική του Ιράν, καθώς η χώρα φαίνεται να βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εσωτερικό επίπεδο.