Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στη Συρία μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με τη διεθνή κοινότητα να προσπαθεί να εκτιμήσει την κατάσταση και τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τις διάφορες ομάδες των ανταρτών.

Δεν είναι λίγες οι χώρες που έχουν συμφέροντα και ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το μέλλον της πολύπαθης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του Άσαντ. Ορισμένες χώρες δηλώνουν μάλιστα πρόθυμες να διαδραματίσουν ρόλο στην υποστήριξη μιας νέας κυβέρνησης.

Η Ρωσία, η οποία φέρεται να έχει δώσει άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του στη Μόσχα, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές βάσεις της στη χώρα βρίσκονται σε «υψηλό συναγερμό», αλλά μια ανώνυμη πηγή του Κρεμλίνου δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η ασφάλειά τους έχει εγγυηθεί από τους αντάρτες. Η Μόσχα ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί τι θα γίνει στη συνέχεια.

Το Ιράν, το οποίο επίσης υποστήριξε το καθεστώς Άσαντ, δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστούν οι «φιλικές» σχέσεις με τη Συρία. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του ζητεί «την έναρξη εθνικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων της συριακής κοινωνίας για τη δημιουργία μιας δομής διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς που θα εκπροσωπεί όλους τους Σύρους».

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ορισμένες από τις ομάδες των ανταρτών, δηλώνει ότι θα «εντείνει» τις προσπάθειές της για να συμβάλει στη διασφάλιση του ειρηνικού και σταθερού μέλλοντος της Συρίας τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, λέει ότι αυτό περιλαμβάνει την αναζήτηση τρόπου επαναπατρισμού εκατομμυρίων Σύρων που διέφυγαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου – πολλοί από τους οποίους κατέληξαν στην Τουρκία, σημειώνει το BBC.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εντωμεταξύ, δήλωσε ότι η Συρία αντιμετωπίζει μια στιγμή «ιστορικής ευκαιρίας», αλλά η Αμερική ανησυχεί επίσης για ένα πιθανό κενό εξουσίας και έχει ήδη πλήξει, όπως λέει, περιοχές στην ανατολική Συρία όπου η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αποκαθίσταται.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, δηλώνουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Συρία.

Η πτώση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δείχνει πως η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους «είναι εφικτό να νικηθούν», καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδεύει να κλείσει τρία χρόνια, σχολίασε, από την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χθες Κυριακή. «Τα γεγονότα στη Συρία έκαναν τον κόσμο να συνειδητοποιήσει για ακόμη μια φορά, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να τον κάνουν να το συνειδητοποιήσει, πως ακόμα και το πιο σκληρό καθεστώς μπορεί να πέσει κι ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της είναι εφικτό να νικηθούν», ανέφερε ο κ. Τουσκ μέσω X.

Οι πολιτικές ομάδες πρέπει να «καθίσουν στο ίδιο τραπέζι», λέει πολιτικός της αντιπολίτευσης στη Συρία

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι μια ευκαιρία για τους σύρους πολιτικούς όλων των αποχρώσεων να «καθίσουν στο ίδιο τραπέζι» για να διαμορφώσουν την επόμενη φάση της ιστορίας της χώρας, δήλωσε η Ντίμα Μούσα, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού για τις Επαναστατικές και Αντιπολιτευτικές Δυνάμεις της Συρίας.

Η Μούσα, η οποία ζει στην Τουρκία από το 2013, δήλωσε στο Newsday του BBC: «Η μετάβαση απαιτεί τη συνάντηση όλων των Σύρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φέρουν όπλα. Έχουμε γυρίσει μια εκπληκτικά σκοτεινή εποχή στην ιστορία της Συρίας».

Ερωτηθείσα πώς θα διασφαλιστεί μια ειρηνική μετάβαση όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαφορετικές πολιτικές θέσεις, είπε: «Φυσικά όλοι θα αγωνιστούμε για αυτό που θέλουμε. Απλώς θέλουμε να το κάνουμε με ειρηνικό τρόπο».

Η Μούσα είναι γνωστή για τις φιλελεύθερες φεμινιστικές της απόψεις, ενώ ο ηγέτης των ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι που πρωτοστάτησε στην εκδίωξη του Άσαντ έχει τζιχαντιστικό παρελθόν.