Η Γαλλία γιόρτασε με κάθε επισημότητα τα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων, πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκετο Σάββατο στο Παρίσι πάνω από 40 ηγέτες από όλο τον πλανήτη, ώστε να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για τον εμβληματικό ναό της γαλλικής πρωτεύουσας.
Παρακολουθήστε την εκδήλωση
Εμανουέλ Μακρόν: Πετύχαμε το ακατόρθωτο
Λίγο αφότου η μεγαλύτερη καμπάνα της Παναγίας των Παρισίων ήχησε, ο Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του στην τελετή έναρξης.
Την «ευγνωμοσύνη του γαλλικού έθνους» για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, εξέφρασε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της τελετής επαναλειτουργίας του καθεδρικού ναού.
«Ανακαλύψαμε ξανά τι μπορούν να κάνουν τα μεγάλα έθνη: να υλοποιήσουν το αδύνατο», χαιρέτισε ο Γάλλος πρόεδρος μέσα στον καθεδρικό ναό, που ξαναχτίστηκε μέσα σε πέντε χρόνια μετά την καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.
«Επιλέξαμε την ανάκτηση, τη βούληση, την πορεία της ελπίδας. Και για να καταστεί αυτό δυνατό, μια πρωτόγνωρη αδελφικότητα», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να κρατήσουμε σαν θησαυρό αυτό το μάθημα ευθραυστότητας, ταπεινότητας και θέλησης και να μην ξεχνάμε ποτέ πόσο μετράει ο καθένας και πόσο το μεγαλείο αυτού του καθεδρικού ναού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς όλων. Στέκομαι μπροστά σας για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του γαλλικού έθνους, την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσους έσωσαν, βοήθησαν και ανοικοδόμησαν τον καθεδρικό ναό», συνέχισε την ομιλία του και κατέληξε: «Απόψε μπορούμε μαζί να μοιραστούμε χαρά και περηφάνια. Ζήτω η Παναγία των Παρισίων, Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία».
Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε υποδεχθεί θερμά μπροστά από τον καθεδρικό ναό αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, εστεμμένους και εξέχουσες προσωπικότητες, για τα εγκαίνια του καθεδρικού ναού που έγιναν σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη Γαλλία συγκυρία που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση.
Τα εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων εκτιμάται ότι σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής για το εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Δείτε φωτογραφίες από τα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων
Στην τελετή έδωσαν το «παρών», 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και ο -πρόσφατα εκλεγμένος- Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο πρίγκιπας της Βρετανίας Ουίλιαμ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους που παρευρέθηκαν στην τελετή για τα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων, ήταν και ο Ίλον Μασκ, ο οποίος βρέθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικότερα, ο μεγιστάνας ανήρτησε βίντεο στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ από το εσωτερικό του ανακαινισμένου ναού και έγραψε στην περιγραφή «Magnificat Cathédrale», κάνοντας με αυτό τον τρόπο αναφορά στην ψαλμωδία «Η Ωδή της Θεοτόκου».
Από τον καθεδρικό ναό ανακοινώθηκε ότι από το Σάββατο (7/12) οι επισκέπτες θα μπορούν να κλείσουν ένα δωρεάν εισιτήριο στο Ίντερνετ, στον ιστότοπό του, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε μια εφαρμογή που έχει γίνει για τον σκοπό αυτό, ώστε να μπουν στο κτίριο την ίδια ημέρα ή μία ή δύο ημέρες αφού κλείσουν το εισιτήριο. Θα υπάρξει επίσης μια ουρά επιτόπου γι’ αυτούς που θα θελήσουν να μπουν χωρίς να έχουν κάνει κράτηση. Γκρουπ θα γίνονται δεκτά από την ερχόμενη χρονιά -από την 1η Φεβρουαρίου για προσκυνητές από θρησκευτικές οργανώσεις και από τις 9 Ιουνίου για τουρίστες με ξεναγούς.
Ο πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε να είναι «γενναιόδωρη και δωρεάν η υποδοχή του τεράστιου πλήθους» επισκεπτών που αναμένονται στην Παναγία των Παρισίων, σε μήνυμα προς τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Λοράν Ουλρίκ για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού.
«Γνωρίζω, εξοχότατε, ότι οι πόρτες θα είναι ορθάνοιχτες για αυτούς», πρόσθεσε ο ποντίφικας, την ώρα που η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας προκάλεσε συζήτηση προτείνοντας να καθιερωθεί εισιτήριο εισόδου στον ανακαινισμένο καθεδρικό ναό.
«Μακάρι η αναγέννηση αυτής της αξιοθαύμαστης εκκλησίας να αποτελέσει ένα προφητικό σημάδι της ανανέωσης της Εκκλησίας στη Γαλλία», πρόσθεσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στο κείμενο αυτό που διαβάστηκε στην Παναγία των Παρισίων.