Η 23χρονη Κολομβιανή Κάρεν Χουλιέτα Οχέδα Ροντρίγκες, γνωστή στις αρχές ως «Η Κούκλα» («La Muñeca»), συνελήφθη για τη φερόμενη εμπλοκή της σε μια σειρά από δολοφονίες που σχετίζονται με συμμορίες, συμπεριλαμβανομένης της εν ψυχρώ δολοφονίας του πρώην συντρόφου της, Ντέιβι Χεσούς.
Η Ροντρίγκες, που φέρεται να είναι από τις πιο επικίνδυνες εκτελέστριες στην περιοχή Σανταντέρ της Κολομβίας, κατηγορείται για τη δημιουργία και την ηγεσία μιας εγκληματικής δομής που πραγματοποιούσε βίαιες ενέργειες στην περιοχή Μπαρανκαμπερμέχα. Η συμμορία φέρεται να ήταν συνδεδεμένη με την εγκληματική οργάνωση «Los de la M».
Η ενέδρα και η σύλληψη
Στις 23 Ιουλίου, η Ροντρίγκες φέρεται να παρέσυρε τον πρώην σύντροφό της, Ντέιβι Χεσούς, σε μια αγροτική περιοχή της Πιεντεκουέστα, προφασιζόμενη ότι ήθελε να επιλύσουν οικονομικές διαφορές. Κατά τη συνάντηση, δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Χεσούς, με την ίδια να θεωρείται εγκέφαλος της ενέδρας.
Σύμφωνα με την Daily Mail, κατά την αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψή της, η Ροντρίγκες συνελήφθη μαζί με δύο συνεργούς, ένας εκ των οποίων είναι ανήλικος και ο δεύτερος είναι γνωστός ως «Λεοπόλντο». Οι Αρχές κατάσχεσαν ένα περίστροφο και ένα πιστόλι διαμετρήματος 9 mm, τα οποία εστάλησαν για βαλλιστική ανάλυση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιήθηκαν σε πρόσφατες δολοφονίες.
Αντίκτυπος στη δημόσια ασφάλεια
Η Αστυνομία της μητροπολιτικής περιοχής Μπουκαραμάνγκα χαρακτήρισε τη σύλληψη της Ροντρίγκες ως σημαντικό πλήγμα στις εγκληματικές δομές της περιοχής. «Η σύλληψη της “Κούκλας” και του “Λεοπόλντο” σηματοδοτεί μια περίοδο ηρεμίας στην περιοχή και αποτελεί πρόοδο στη διάλυση των εγκληματικών οργανώσεων», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης, Μαουρίσιο Ερέρα.
Η κατάσταση στην Μπουκαραμάνγκα
Η Μπουκαραμάνγκα, πρωτεύουσα του Σανταντέρ, καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών σε εθνικό επίπεδο, με έναν φόνο να συμβαίνει κάθε τρεις ημέρες σε πληθυσμό περίπου 1.300.000 κατοίκων. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκαν 30 δολοφονίες, σε σύγκριση με τις 26 του αντίστοιχου διαστήματος του 2022.
Οι Αρχές αποδίδουν το 40% των ανθρωποκτονιών σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών, το 25% σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και το 15% σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.