Σε καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας εισέρχεται η Γαλλία μετά την απόφαση Μπαρνιέ να προσφύγει σε άρθρο του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο του επιτρέπει να νομοθετεί ερήμην της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ειδικότερα, ο Μισέλ Μπαρνιέ αποφάσισε να προσφύγει στο άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος. Με την απόφαση αυτή παρακάμπτει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία και αναλαμβάνει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλούσε πρόταση δυσπιστίας από την Αριστερά.

Όντως, άμεσα κατατέθηκαν δύο προτάσεις μομφής, από τη Συμμαχία της Αριστεράς, αλλά και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Οι προτάσεις μομφής θα εξεταστούν την Τετάρτη.

Η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΒΒC, το σενάριο πτώσης της κυβέρνησης μετά την πρόταση μομφής είναι και το πιθανότερο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Μπαρνιέ θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Γαλλίας, έως ότου ο Εμανουέλ Μακρόν ορίσει νέα κυβέρνηση.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια νέα κυβέρνηση πλειοψηφίας -απίθανο λόγω της διάσπασης του γαλλικού Κοινοβουλίου- ή μια μεταβατική κυβέρνηση, που θα κατευθύνει τη χώρα μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές το επόμενο καλοκαίρι.

Πώς φτάσαμε στο «ναυάγιο».

Οι απειλές

Νωρίτερα, η βουλευτής του RN Μαρίν Λεπέν έδωσε προθεσμία στον γάλλο πρωθυπουργό μέχρι σήμερα να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κόμματός της για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Διαφορετικά, ξεκαθάρισε ότι θα υποστηρίξει, μαζί με την Αριστερά, πρόταση δυσπιστίας, η οποία θα οδηγούσε στην κατάρρευση της κυβέρνησης.

«Ο RN θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της ψήφου δυσπιστίας, εκτός αν συμβεί κάποιο θαύμα της τελευταίας στιγμής, αν ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αναθεωρήσει το προσχέδιο πριν από τις 15:00, αλλά δεν έχω πολλές ελπίδες ότι αυτό θα συμβεί» είπε ο Μπαρντελά στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο Μπαρνιέ απέσυρε την πρόταση για αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας στην πίεση της Ακροδεξιάς. Ωστόσο, το κόμμα της Λεπέν ζήτησε να αυξηθούν οι συντάξεις σε ποσοστό που να καλύπτει αυτό του πληθωρισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 σχολίασε πριν από την κατάθεση της πρότασης μομφής ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει μια «επικίνδυνη» οικονομική κατάσταση, εξαιτίας του κινδύνου να μπλοκαριστεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή.