Αν λατρεύετε τα Sudoku ή τα κρυπτόλεξα, μπορεί να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει γρίφος που να μην μπορείτε να λύσετε. Ωστόσο, υπάρχουν μηνύματα που παραμένουν ακατανόητα ακόμη και για τους πιο ταλαντούχους κρυπτογράφους. Από τον αρχαίο Δίσκο της Φαιστού έως την πρόκληση Kryptos της CIA, έξι γρίφοι συνεχίζουν να αντιστέκονται στις προσπάθειες αποκρυπτογράφησης για αιώνες ή και χιλιετίες.

Πέρα από την πρόκληση, οι απαντήσεις σε αυτά τα μυστήρια μπορεί να κρύβουν απίστευτες αποκαλύψεις: η αποκρυπτογράφηση του μυστηρίου Tamam Shud ίσως ρίξει φως σε μια ανεξιχνίαστη υπόθεση δολοφονίας, ενώ τα κείμενα Beale θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θησαυρό εκατομμυρίων.

Ακολουθούν οι πιο διάσημοι και άλυτοι γρίφοι της ιστορίας:

Ο Δίσκος της Φαιστού

Ανακαλυφθείς το 1908 στην Κρήτη, ο Δίσκος της Φαιστού είναι πήλινος με 241 ανεξιχνίαστα σύμβολα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από τον Μινωικό Πολιτισμό. Παρά τις πολυάριθμες θεωρίες, από θρησκευτικές τελετές έως διαφωνίες για τη γη, το νόημα των συμβόλων παραμένει άγνωστο, καθιστώντας τον Δίσκο έναν από τους παλαιότερους άλυτους κώδικες στον κόσμο.

Ο Κώδικας Rohonc

Με προέλευση τη βόρεια Ιταλία του 16ου αιώνα, αυτό το 448σέλιδο χειρόγραφο με 87 θρησκευτικές εικονογραφήσεις και 800 άγνωστα σύμβολα είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα παζλ.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι ερμηνείες κυμαίνονται από θρησκευτικό κείμενο μέχρι βιβλίο μαγείας, όμως οι προσπάθειες αποκρυπτογράφησης αποτυγχάνουν σταθερά.

Η Επιγραφή Shugborough

Στο Shugborough Hall του Staffordshire, το μνημείο του 18ου αιώνα κρύβει τον γρίφο «O U O S V A V V», πλαισιωμένο από τα γράμματα «D» και «M». Οι ερμηνείες ποικίλλουν, από στίχους μέχρι αφιερώσεις, αλλά ο πραγματικός σκοπός του κώδικα παραμένει άγνωστος.

Τα κείμενα Beale

Το 1885, ένας πολίτης του Lynchburg, ο James Ward, δημοσίευσε τα κείμενα Beale, τα οποία υποτίθεται ότι οδηγούν σε έναν θησαυρό αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παρότι ένα μέρος του κώδικα αποκρυπτογραφήθηκε χρησιμοποιώντας τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, τα υπόλοιπα δύο μέρη που αποκαλύπτουν την τοποθεσία του θησαυρού παραμένουν αίνιγμα.

Ο Κώδικας Tamam Shud

Το 1948, στην Αυστραλία, το πτώμα ενός αγνώστου βρέθηκε με ένα χαρτί που έγραφε «Tamam Shud» από τη Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ.

Το βιβλίο απ’ όπου προερχόταν το χαρτί περιείχε κώδικες, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί, αφήνοντας την υπόθεση Somerton Man ανεξιχνίαστη.

Kryptos

Στα κεντρικά της CIA, το γλυπτό Kryptos περιλαμβάνει τέσσερα κρυπτογραφημένα μηνύματα. Παρότι τα τρία πρώτα αποκρυπτογραφήθηκαν, το τελευταίο τμήμα των 97 χαρακτήρων, παρά τις προσπάθειες και την πρόσφατη αποκάλυψη του στοιχείου «NORTHEAST», παραμένει άλυτο ακόμη και από τους καλύτερους ειδικούς.

Αν οι συνηθισμένοι γρίφοι δεν σας αρκούν, γιατί να μη δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας απέναντι σε αυτά τα ιστορικά μυστήρια;