Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πρωτεύουσα της Αϊτής μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, λόγω της νέας κλιμάκωσης της βίας από συμμορίες. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επισήμανε τη Δευτέρα πως πρόκειται για το πιο σοβαρό κύμα εκτοπισμών που έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Μεταξύ της 11ης και της 20ής Νοεμβρίου, 40.965 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαναγκαστικά στη μητρόπολη Πορτ-ο-Πρενς εξαιτίας της βίας, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή για δεύτερη ή τρίτη φορά, επισήμανε ο ΔΟΜ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

«Το εύρος αυτών των εκτοπισμών είναι άνευ προηγουμένου από την αρχή της αντίδρασής μας στην ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή το 2022», σχολίασε ο Γκρεγκουάρ Γκούντσταϊν, επικεφαλής του παραρτήματος του ΔΟΜ στην Αϊτή.

Συνολικά, πάνω από 700.000 άνθρωποι —το 50% είναι παιδιά— έχουν εκτοπιστεί εξαναγκαστικά στην πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής.

Πρόκειται για «ανθρωπιστική πρόκληση» και «δοκιμασία της συλλογικής υπευθυνότητάς μας», επέμεινε ο κ. Γκούντσταϊν, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία που ενέχει για τις ομάδες του ΟΗΕ η προσπάθεια να κάνουν τη δουλειά τους σε συνθήκες ολοένα πιο γενικευμένη ανασφάλειας.

Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη επί δεκαετίες σε χρόνια πολιτική αστάθεια, που επιδεινώνει η κρίση ασφαλείας εξαιτίας της δράσης συμμοριών που κατηγορούνται για χιλιάδες φόνους, απαγωγές για λύτρα, εκβιάσεις, σεξουαλική βία ευρείας κλίμακας…

Εδώ και δυο εβδομάδες, η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και τα περίχωρά της υφίστανται νέο κύμα βίας αποδιδόμενο στη «Viv Ansanm» («Ζώντας Μαζί»), συμμαχία συμμοριών που σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο και η δράση της οδήγησε στην παραίτηση του αμφισβητούμενου τότε de facto πρωθυπουργού, του Αριέλ Ανρί.

Πηγή: ΑΠΕ