Ο 20χρονος Ρώσος Νικήτα Ζουραβέλ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης, επειδή είχε κάψει αντίγραφο του Κορανίου, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο σε μια ξεχωριστή υπόθεση προδοσίας και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Περιφερειακό δικαστήριο του Βόλγκογκραντ στη νοτιοδυτική Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο Νικήτα Ζουραβέλ καταδικάστηκε για προδοσία, επειδή αλληλογραφούσε διαδικτυακά με ένα μέλος της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και για πράξεις «που στρέφονται κατά της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η υπόθεση Ζουραβέλ προκάλεσε την προσοχή της κοινής γνώμης πέρυσι, όταν ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο γιος του, Άνταμ, να γρονθοκοπεί και να κλοτσάει τον Ζουραβέλ, ενώ ήταν κρατούμενος στη φυλακή στην Τσετσενία εν αναμονή της δίκης του για το κάψιμο Κορανίου, στη γενέτειρά του, στο Βόλγκογκραντ.

Ο Καντίροφ, στενός σύμμαχος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, θεωρεί τον εαυτό του σταθερό υπερασπιστή της ισλαμικής πίστης στη Δημοκρατία της Τσετσενίας, στην οποία η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και στην οποία ο Ζουραβέλ μεταφέρθηκε κατόπιν πιέσεων που άσκησαν δημόσια Τσετσένοι αξιωματούχοι, όπως δήλωσαν οι ρώσοι ερευνητές.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι ο Ζουραβέλ κατηγορήθηκε επίσης ότι έστελνε βίντεο από μια εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε πολεμικά αεροπλάνα και πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις ενός αυτοκινήτου που συνδέεται με μια ρωσική στρατιωτική βάση σε έναν εκπρόσωπο των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ζουραβέλ είχε δηλώσει ένοχος για το έγκλημα που διέπραξε, αναφέρει το δικαστήριο σε σημερινή του ανακοίνωση στην εφαρμογή Telegram, προσθέτοντας ότι ήταν αντίθετος σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ένοπλους φρουρούς να οδηγούν τον Ζουραβέλ, με κοντά κουρεμένα μαλλιά και κοντό μούσι, με χειροπέδες, από τη σκάλα του δικαστηρίου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει άμεσα με τον δικηγόρο του για να τον ρωτήσει σχετικά με την αναφερόμενη ομολογία ενοχής και αν σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Οι υποθέσεις εσχάτης προδοσίας, που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, δεν καταλήγουν σχεδόν ποτέ σε αθώωση, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Ο αριθμός τέτοιων υποθέσεων έχει αυξηθεί απότομα στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζουν την καταστολή των υπόπτων ως ξένων κατασκόπων και πρακτόρων.

Ο Γιεβγκένι Σμιρνόφ, μέλος της ένωσης ρώσων δικηγόρων που φέρει την ονομασία Pervii Otdel (Πρώτη Διεύθυνση) που έχει αναλάβει κατά το παρελθόν την υπεράσπιση ατόμων που έχουν κατηγορηθεί για προδοσία, ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) μερικές φορές προσπαθεί να παγιδεύσει τους ανθρώπους.

Ανέφερε, επίσης, ότι η FSB έρχεται σε επαφή με άτομα που είναι γνωστό ότι αντιτίθενται στον πόλεμο μέσω του διαδικτύου και τα ενθαρρύνει να διαπράξουν εγκλήματα, όπως η πυρπόληση στρατιωτικών κτιρίων ή η αποστολή ευαίσθητων πληροφοριών που σχετίζονται με τον ρωσικό στρατό.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό αυτό. Η Ρωσία σπάνια σχολιάζει μεμονωμένες ποινικές υποθέσεις.

Ο Ζουραβέλ εκτίει ποινή φυλάκισης 3,5 ετών μετά την καταδίκη του τον Φεβρουάριο, βάσει του νόμου της Ρωσίας περί προσβολής θρησκευόμενων. Οι ανακριτές δήλωσαν ότι είχε ομολογήσει ότι έκαψε δημοσίως το Κοράνι με εντολή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Δεν είναι σαφές υπό ποιες συνθήκες έγινε η υποτιθέμενη ομολογία.

Πηγή: ΑΠΕ