Να διαχωρίσει τη θέση της σε ό,τι αφορά τα μηνύματα με φιλοκυβερνητικό περιεχόμενο που εστάλησαν στην Αίγυπτο έσπευσε η Vodafone, η οποία ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να μεταδώσει στους συνδρομητές της τα συγκεκριμένα μηνύματα.

Οι αρχές της Αιγύπτου έκαναν χρήση ενός νόμου που υποχρεώνει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας να αναμεταδίδουν επίσημα μηνύματα που προορίζονται για τον πληθυσμό, με τη μορφή SMS.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου ένα από αυτά τα SMS ανέφερε: «Οι ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλειά σας και δεν θα προσφύγουν στη βία εναντίον αυτού του μεγάλου λαού», ενώ ένα άλλο τόνιζε: «Καλούμε κάθε μητέρα, πατέρα, αδελφή ή αδελφό, και κάθε αξιότιμο πολίτη να προστατεύσουν τη χώρα».

Η ανακοίνωση της Vodafone

«Η Vodafone αποκατέστησε τις υπηρεσίες φωνητικών μηνυμάτων στους πελάτες στην Αίγυπτο, σήμερα το πρωί, όσο συντομότερα ήταν δυνατό. Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως οι αρχές στην Αίγυπτο έχουν τις τεχνικές ικανότητες να θέσουν εκτός λειτουργίας το δίκτυό μας και εάν το είχαν κάνει αυτό, θα χρειαζόταν πολύ περισσότερος χρόνος για να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες των πελατών μας.

Έχει ξεκαθαριστεί σε εμάς ότι δεν υπήρχαν νομικές ή πρακτικές επιλογές για τη Vodafone ή για άλλους χειριστές κινητών στην Αίγυπτο, από το να συμμορφωθεί στις εντολές των αρχών.

Επιπλέον, η άλλη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των υπαλλήλων μας και οι ενέργειες που κάνουμε στην Αίγυπτο γίνονται για το δικό τους καλό».