Ο Ντόναλντ Τραμπ διαδεχόμενος τον Τζο Μπάιντεν στην εξουσία κληρονομεί έναν ιδιαιτέρως απόρρητο φάκελο, του οποίου καμία κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει επίσημα την ύπαρξή του, ενώ δεν έχει ηλεκτρονικά αντίγραφα.
Το έγγραφο με όνομα «Καθοδήγηση Σχεδιασμού Ανάπτυξης Πυρηνικών Όπλων» (Nuclear Weapons Employment Planning Guidance) περιλαμβάνει οδηγίες για τη χρήση των πυρηνικών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πυρηνικές απειλές της εθνικής ασφάλειας. Η ύπαρξή του έγινε γνωστή πριν από λίγο καιρό και σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, ανανεώνεται ανά τέσσερα χρόνια. Διαθέτει λίγα αντίγραφα και με εξαίρεση τον εκάστοτε πρόεδρο, είναι γνωστό μόνο σε ελάχιστους αξιωματούχους του Πενταγώνου, έγραψαν οι «New York Times».
Τελευταία φορά αναθεωρήθηκε φέτος τον Μάρτιο από τον Μπάιντεν, που πρόσθεσε ως άμεσες πυρηνικές απειλές τις Κίνα, Ρωσία και Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, παρέθεσε οδηγίες για την ανάπτυξη πυρηνικών και αντίστοιχων προγραμμάτων στις ΗΠΑ.
Η «Wall Street Journal», επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, έγραψε ότι το έγγραφο τονίζει τη σημασία της ανάπτυξης προηγμένων μη πυρηνικών συστημάτων και της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας με τους συμμάχους στην Ασία και την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων.
Το Πεντάγωνο, ωστόσο, προετοιμάζει επίσης επιλογές για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών κεφαλών, αν αυτές οι προσπάθειες αποδειχθούν ανεπαρκείς, δεδομένης της πιθανότητας οπισθοδρομήσεων στον έλεγχο των όπλων και περαιτέρω καθυστερήσεων στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς πυρηνικών συστημάτων των ΗΠΑ.
«Αν οι τρέχουσες συνθήκες οδηγηθούν σε αρνητική κατεύθυνση, με τη Ρωσία να λέει “όχι” στον έλεγχο των όπλων, την Κίνα να αναπτύσσεται και τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάζει, μπορεί να υπάρξει ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των αναπτυσσόμενων πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στο μέλλον» δήλωσε ανώτερος υπάλληλος, αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη με συμβατικό τρόπο».
Επιπλέον, ο Τραμπ θα έχει κάποιες έτοιμες επιλογές από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να προσθέσει και στα τρία μέρη αυτού που είναι γνωστό ως πυρηνική τριάδα των ΗΠΑ, που αποτελείται από πυραύλους που εκτοξεύονται από ξηρά, από υποβρύχια και πολεμικά πλοία και από βομβαρδιστικά.
Αυτά τα πιθανά βήματα περιλαμβάνουν την προσθήκη πολλών κεφαλών στους επίγειους πυραύλους Minuteman III, την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων σε υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους και τη συνέχιση της ανάπτυξης ενός υποβρυχίου που φέρει πυραύλους κρουζ με πυρηνικά όπλα, ένα πρόγραμμα που η κυβέρνηση Μπάιντεν αρχικά ακύρωσε, αλλά το Κογκρέσο αποκατέστησε.
Αυτές οι επιλογές παραλληλίζονται με πολλές από τις συστάσεις της Επιτροπής Στρατηγικής Θέσης, που διορίστηκε από το Κογκρέσο, μιας επιτροπής πρώην αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων που είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση των απειλών για την ασφάλεια κατά την περίοδο 2027 έως το 2035.