«Θεωρήθηκα εξτρεμιστής εξαιτίας των τατουάζ μου από το τμήμα της Εθνικής Φρουράς στην Ουάσιγκτον και με απέσυραν από τη φρουρά της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Pete Hegseth, βετεράνος του αμερικανικού στρατού και των… πάνελ του Fox News, ο οποίος επιλέχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας.

Πράγματι τα αρκετά τατουάζ που έχει στο κορμί του ο νέος υπουργός Άμυνας της χώρας, ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τα ηνία του ισχυρότερου στρατού στον κόσμο, μοιάζουν πολύ με αρκετά από αυτά που εμφανίζονταν και σε όσους προσπάθησαν να καταλάβουν το Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020.

Ποια είναι και τι σημαίνουν τα τατουάζ του υπουργού του Τραμπ;

  1. Ο σταυρός της Ιερουσαλήμ: Ο σταυρός της Ιερουσαλήμ που έχει ο Hegseth στο στήθος του είναι ένα από εκείνα που τραβούν αμέσως το μάτι. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο χριστιανικό σταυρό που περιβάλλεται από τέσσερις μικρότερους, έναν σε κάθε τεταρτημόριο. Πρόκειται για ένα σύμβολο που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως σύμβολο του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα σχετικά με τις σταυροφορίες σύμβολα συνδέονται με τον σύγχρονο χριστιανικό εθνικισμό και χρησιμοποιούνται για να συμβολίσουν την αντίθεση τους μουσουλμάνους.

2. Deus Vult: Στον δικέφαλό του διακρίνεται η λατινική φράση «Deus Vult» που μεταφράζεται σε «Ο Θεός το θέλει». Η φράση ανάγεται στην Πρώτη Σταυροφορία ως ιαχή μάχης από τους χριστιανούς. Προσφάτως και αυτή έχει υιοθετηθεί από ακροδεξιές ομάδες. Το βιβλίο του «American Crusade», το οποίο ο ίδιος περιγράφει ως μια έρευνα του τι θα ήταν η Αμερική χωρίς τα αμερικανικά ιδανικά, τελειώνει με τη συγκεκριμένη φράση.

3. Σταυρός και ξίφος: Άλλο ένα τατού με χριστιανικές αναφορές, στον πήχη του, με ένα ξίφος μέσα σε έναν σταυρό με το οποίο αναπαριστά το 10:34 του Κατά Ματθαίον. «Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἐπὶ τὴν γῆν· οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην, ἀλλὰ μάχαιραν». Αυτό ήταν και το πρώτο του τατουάζ κατά τη διάρκεια διακοπών με την οικογένειά του.

4. ΧΡ: Ο Hegseth έχει στο πάνω μέρος του χεριού του και τα ελληνικά γράμματα ΧΡ. Πρόκειται για μια από τις πρώτες μορφές του χριστογράμματος, που σχηματίζεται με την τοποθέτηση των δύο πρώτων κεφαλαίων γραμμάτων Χ και Ρ της ελληνικής λέξης «Χριστός» με τέτοιο τρόπο, ώστε η κατακόρυφη διαδρομή του Ρο να τέμνει το κέντρο του Χι.

5. «Εμείς ο λαός»: Από τον χριστιανισμό και τις σταυροφορίες, ο Hegseth περνά στην αμερικανική Ιστορία. «Εμείς ο λαός» γράφει σε τατουάζ στο χέρι του. Πρόκειται για την πρώτη φράση του Αμερικανικού Συντάγματος. Κάτω από αυτό διακρίνεται η ημερομηνία 1775, χρόνος κατά τον οποίο ξέσπασε ο Αμερικανός Πόλεμος για την Ανεξαρτησία.

6. Join or Die: Το τατουάζ «Join or Die» απεικονίζει ένα φίδι κομμένο σε 8 κομμάτια. Το καρτούν που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά όσο ακόμα η Αμερική ήταν αποικία, θρυλείται πως ζωγραφίστηκε από τον ίδιο τον Μπένζαμιν Φράνκλιν το 1754 και δημοσιεύτηκε στην «Pennsylvania Gazette». Πρόκειται για μια δημοφιλή δεισιδαιμονία που έλεγε πως αν τα κομμάτια του φιδιού επανενωθούν πριν από το ηλιοβασίλεμα, αυτό θα ξαναζωντάνευε.

7. Η σημαία των ΗΠΑ με ένα AR-15: Στο μπράτσο του ο Hegseth έχει «χτυπήσει» μια αμερικανική σημαία, της οποίας οι τελευταίες ρίγες έχουν αντικατασταθεί από ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15. Σε συνέντευξή του έχει αναφέρει πως πρόκειται για το όπλο που έφερε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ιράκ.

8. Ne Desit Virtus: Η λατινική φράση «Ne Desit Virtus» (Ανδρεία χωρίς τέλος) χρησιμοποιήθηκε από το 187ο Αερομεταφερόμενο Σύνταγμα Πεζικού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και αργότερα, σε πολλές επεμβάσεις του αμερικανικού στρατού. Το Αερομεταφερόμενο Σύνταγμα, στο οποίο υπηρέτησε και ο ίδιος ο Hegseth, έχει περάσει από την Κορέα, το Βιετνάμ, τον Πόλεμο του Κόλπου, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.