Aρχαιολόγοι δημοσιοποίησαν νέες, ανατριχιαστικές πληροφορίες σχετικά με το πώς μια «αληθινή βρικόλακας» πέρασε τις τελευταίες της στιγμές. Η γυναίκα, η οποία έζησε περίπου πριν από 350 χρόνια, είχε ανακαλυφθεί πριν από δύο χρόνια σε ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο στην πόλη Pień της Πολωνίας. Οι ερευνητές την ονόμασαν «Zosia» και νέες απεικονίσεις της 18χρονης βρικόλακα δείχνουν ότι είχε ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπλε μάτια, κοντά μαλλιά και έναν προεξέχοντα κυνόδοντα.
Η «Zosia» βρέθηκε θαμμένη με ένα μεταξωτό καπέλο στο κεφάλι, κάτι που δηλώνει ότι ανήκε σε υψηλή κοινωνική τάξη. Ωστόσο, η θέση της δεν την προστάτευσε από κατηγορίες για κακία: Από τα περίπου 100 άλλα σκελετικά ευρήματα στον τάφο, μόνο η «Zosia» ήταν καλυμμένη με ένα δρεπάνι γύρω από τον λαιμό της και μια γιγάντια κλειδαριά στο δάχτυλο του ποδιού της.
Ο καθηγητής Ντάριους Πολίνσκι, ο οποίος ηγείται της πρόσφατης έρευνας για τη «Zosia» μαζί με την ερευνητική του συνεργάτιδα Μάγκντα Ζαγρότσκα, δήλωσε στην Daily Mail: «Μπορεί να υποτεθεί ότι για κάποιον λόγο οι άνθρωποι που έθαψαν τη γυναίκα φοβούνταν ότι θα αναστηθεί από τον τάφο. Ίσως φοβόντουσαν ότι ήταν βρικόλακας».
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το δρεπάνι και η κλειδαριά τοποθετήθηκαν στο πτώμα ως μορφή «διπλής προστασίας» για τους κατοίκους, από τον φόβο ότι η «βρικόλακας» θα μπορούσε να αναστηθεί. Το δρεπάνι θα εξασφάλιζε ότι θα αποκεφαλιζόταν, αν προσπαθούσε να σηκωθεί από τον τάφο της. «Το δρεπάνι δεν τοποθετήθηκε οριζόντια, αλλά στηρίχθηκε στον λαιμό με τέτοιο τρόπο, ώστε αν η εκλιπούσα προσπαθούσε να σηκωθεί, πιθανότατα το κεφάλι της θα αποκεφαλιζόταν ή θα τραυματιζόταν», εξήγησε ο Πολίνσκι.
Ο Πολίνσκι και η Ζαγρότσκα συνεργάστηκαν με τον Όσκαρ Νίλσον, ειδικό αναγνώρισης προσώπου, ο οποίος έκανε ψηφιακή σάρωση του κρανίου της «Zosia» και δημιούργησε ένα αντίγραφο με 3D εκτυπωτή. Χρησιμοποίησε πηλό για να σχηματίσει τους «μυς» του προσώπου της και σιλικόνη για να δημιουργήσει το δέρμα της.
Ακτινογραφίες οστών που εξετάστηκαν από την ιατρική ερευνήτρια, δρ Χίδερ Έντγκαρ, στο πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού αποκάλυψαν μια ανωμαλία στο στέρνο της «Zosia». «Η ανωμαλία υποδεικνύει ότι ίσως υπήρχε κάποια φυσική παραμόρφωση που προκαλούσε μεγάλους πόνους, γεγονός που θα μπορούσε να ήταν ένας λόγος που εκφράζονταν φόβοι ότι ήταν βρικόλακας πριν θυσιαστεί και θαφτεί», ανέφερε η Έντγκαρ στην Times.
Καθώς οι σουηδοπολωνικοί πόλεμοι μαίνονταν κατά τη διάρκεια της ζωής της, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό η «Zosia» να ήταν Σουηδή και να θεωρούνταν «ανεπιθύμητη ξένη». Περίπου 30 από τους 100 τάφους βρέθηκαν με σημάδια περιορισμού, γεγονός που οδήγησε στο παρατσούκλι του χώρου ως «Πεδίο Βρικολάκων».
Ο Πολίνσκι δήλωσε ότι το νεκροταφείο προοριζόταν ειδικά για άτομα που «ήταν αποκλεισμένα από την κοινότητα», ωστόσο, όλοι οι τάφοι ήταν αφημένοι χωρίς σημάδια και δεν υπάρχουν γραπτές καταγραφές σχετικά με τα σώματα. Μεταξύ των άλλων τάφων περιλαμβάνονται ένας μερικώς ανασκαμμένος που άνηκε σε παιδί, μια γυναίκα με προχωρημένη σύφιλη, μια έγκυος γυναίκα και ένας άνδρας με το σώμα ενός παιδιού στα πόδια του.
Ορισμένα σώματα βρέθηκαν ανάποδα, άλλα είχαν πάνω τους πέτρες και άλλα νομίσματα στο στόμα τους. «Οι τρόποι προστασίας από την επιστροφή των νεκρών περιλαμβάνουν την αποκοπή του κεφαλιού ή των ποδιών, την τοποθέτηση του εκλιπόντος ανάποδα και προς το έδαφος, την καύση τους και τη συντριβή τους με πέτρα», δήλωσε ο Πολίνσκι στην Daily Mail.
Η «Zosia», με το δρεπάνι γύρω από τον λαιμό της, υποδεικνύει ότι ήταν ο μεγαλύτερος φόβος αυτών που τη σκότωσαν. Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, οι Ανατολικοευρωπαίοι άρχισαν να φοβούνται τους βρικόλακες τον 11ο αιώνα, πιστεύοντας ότι «ορισμένοι άνθρωποι που πέθαναν θα έβγαιναν από τον τάφο τους ως αιμοδιψή τέρατα που τρομοκρατούσαν τους ζωντανούς».
«Μέχρι τον 17ο αιώνα, οι ασυνήθιστες πρακτικές ταφής έγιναν κοινές σε όλη την Πολωνία ως αντίκτυπος μιας αναφερόμενης επιδημίας βρικολάκων», ανέφερε το Science Alert.
Ο Πολίνσκι και η Ζαγρότσκα σχεδιάζουν να επιστρέψουν για περισσότερες ανασκαφές, συμπεριλαμβανομένης μιας νυχτερινής ανασκαφής με φωτισμό φθορίου που θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα οστά. Οι τελευταίες ανακαλύψεις για τη «Zosia», την «αληθινή βρικόλακα», αποτελούν το θέμα ενός νέου ντοκιμαντέρ δύο μερών με τίτλο «Πεδίο Βρικολάκων», το οποίο θα μεταδοθεί στο Sky History στις 29 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ.