Ύστερα από ένα χρόνο και πλέον πολέμου, ο Αμπού Ραζάκ Αλ-Κάσας και η οικογένειά του ζουν σε αυτοσχέδιο καταφύγιο μέσα σε νεκροταφείο στη νότια Λωρίδα της Γάζας και εξαρτώνται από δωρεές τροφίμων για να επιβιώσουν.
Η οικογένεια Αλ-Κάσας, που προέρχεται από την πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα του θύλακα, είναι μεταξύ των πολλών εκτοπισμένων που ζουν στο νεκροταφείο της Χαν Γιούνις.
«Δείτε πόσο τρομακτικό είναι αυτό για τα παιδιά. Δείτε πώς ζούμε, δεν υπάρχει τροφή και νερό», δήλωσε ο Αλ-Κάσας, δείχνοντας τις ταφόπλακες στο νεκροταφείο.
Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί από την ανελέητη επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα. Κάποιοι, όπως η οικογένεια Αλ-Κάσας, της οποίας το σπίτι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν πάνω από μία φορά.
Το μέγεθος της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα έχει μειωθεί και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων. Το Ισραήλ συχνά κατηγορεί τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι δεν καταφέρνουν να διανείμουν βοήθεια εντός της Γάζας. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τον σύμμαχό τους Ισραήλ να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπο με πιθανούς περιορισμούς στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
Η πείνα κυριαρχεί και πολλοί ζουν σε σκηνές και αυτοσχέδια καταφύγια από κουρελιασμένους μουσαμάδες και κουβέρτες που είναι απίθανο να τους προστατεύσουν από το δριμύ χειμώνα που πλησιάζει.
Η οικογένεια Αλ-Κάσας ζουν με ψωμί που ζεσταίνουν σε πυρά, με τυρί και ένα μείγμα μπαχαρικών και σιταριού.
«Τα παιδιά μου δεν έχουν τίποτα να φάνε ή να πιούνε. Κλαίνε όλη τη νύχτα. Θέλουν φαΐ. Από πού να το πάρω;», είπε ο Αλ-Κάσας, προσθέτοντας ότι οι αγορές και τα συνοριακά περάσματα είναι κλειστά.
«Δεν υπάρχει πλέον ζωή πουθενά στη Λωρίδα της Γάζας, πουθενά στο βόρειο ή το νότιο τμήμα της», δηλωσε η Γκάντα, η σύζυγος του Αλ-Κάσαμ.
Πηγή: ΑΠΕ