Πυρά εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή κατά των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε ότι χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Είναι πλέον γνωστό ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα και για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος που επέστρεφε από τη Ρωσία μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επιβολή συνολικού εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τον Λίβανο εξακολουθούν να στοιχίζουν εκατοντάδες ζωές κάθε μέρα.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο αριθμός των χωρών που υποστηρίζουν την έκκληση της Άγκυρας για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ αυξάνεται.

«Ελπίζουμε να το πετύχουμε αυτό ως Συμμαχία της Ανθρωπότητας και να ανοίξουμε την πόρτα για μια διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση του PKK στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI) στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα, από την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 22, σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να εξαλείψει εντελώς την τρομοκρατία στην πηγή της.

Μετά την επίθεση, ο τουρκικός στρατός και η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK/YPG στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

«Οι τρομοκράτες είναι μαριονέτες. Στόχος μας είναι μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτό».

«Tο PYD/YPG, το παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKΚ στη Συρία, είναι καταδικασμένο να εγκαταλειφθεί και να μείνει μόνο του», πρόσθεσε. Η τρομοκρατική ομάδα που «εκμεταλλεύεται την αστάθεια στη Συρία σπαταλά τις προσπάθειές της για να επιδιώξει την προστασία από ορισμένες δυτικές χώρες», συμπλήρωσε.

Πώς έγινε η τρομοκρατκή επίθεση στην Άγκυρα

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στην τουρκική βιομηχανία του αμυντικού τομέα στην Άγκυρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Δύο επιτιθέμενοι -ένας άνδρας και μία γυναίκα- πραγματοποίησαν την επίθεση προχθές, Τετάρτη, με αυτόματα τουφέκια και εκρηκτικά στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) (σ.σ. στα αγγλικά TAI, όπως είναι περισσότερο γνωστή). Είκοσι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά την επίθεση.