Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι προ των πυλών και οι στοιχηματικές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχες από αυτή τη διαδικασία. Με τη μάχη να κρίνεται ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ για τους Ρεπουμπλικανούς και την Καμάλα Χάρις για τους Δημοκρατικούς, τα προγνωστικά και οι αποδόσεις αλλάζουν συνεχώς. Ας δούμε τι υποδεικνύουν τα στοιχήματα αυτή τη στιγμή, τις αποδόσεις και προβλέψεις για το ποιος θα διαδεχτεί τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Αποδόσεις και Στοιχηματικές Τάσεις

Οι αποδόσεις για την εκλογική αναμέτρηση του 2024 αναπροσαρμόζονται συνεχώς, με τον Τραμπ να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θέση του φαβορί. Σύμφωνα με τη Stoiximan, ο Τραμπ προσφέρεται στο 1.45, ενώ η Χάρις στο 2.55. Η Foxbet αναφέρει ότι, μετά το πρώτο ντιμπέιτ, η απόδοση του Τραμπ έπεσε από το 1.80 στο 1.61, σηματοδοτώντας την ανοδική του πορεία ενώ στο 1.61 είναι και η απόδοση της Bwin. Η Kingbet παρουσιάζει επίσης τον Τραμπ ως το φαβορί, υπογραμμίζοντας πως οι προοπτικές ανατροπής από την πλευρά της Χάρις παραμένουν, ωστόσο, ανοιχτές.

Αναφορικά με το κόμμα που θα επικρατήσει, οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται στην κορυφή των προγνωστικών, με αποδόσεις μεταξύ 1.45 – 1.61. 

Προγνωστικά και Ειδικά Στοιχήματα

Οι στοιχηματικές επιλογές για τις αμερικανικές εκλογές δεν περιορίζονται μόνο στον επόμενο πρόεδρο, αλλά περιλαμβάνουν μια σειρά από ειδικά στοιχήματα, όπως το ποσοστό ψήφων που θα λάβει κάθε υποψήφιος, με το όριο να τίθεται στις 80 εκατομμύρια ψήφους, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να ποντάρει κανείς στις πολιτείες που θα κερδίσουν οι υποψήφιοι.

Επιπλέον, ένα άλλο συναρπαστικό πεδίο είναι το στοίχημα για τον έλεγχο του Κογκρέσου. Οι Αμερικανοί, εκτός από τον Πρόεδρο, θα κληθούν να εκλέξουν 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και 34 Γερουσιαστές. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα επηρεάσει σημαντικά την επόμενη κυβέρνηση, καθώς ο έλεγχος του Κογκρέσου δίνει πλεονέκτημα στη νομοθετική ατζέντα του Προέδρου.

Στοιχειώδης Λειτουργία του Εκλογικού Συστήματος

Οι αμερικανικές εκλογές λειτουργούν με το σύστημα του Κολεγίου των Εκλεκτόρων. Αυτό σημαίνει πως οι 538 εκλέκτορες ψηφίζουν για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Κάθε πολιτεία έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων και ο υποψήφιος που κερδίζει την πλειοψηφία σε κάθε πολιτεία λαμβάνει όλους τους εκλέκτορες της πολιτείας (εκτός από το Μέιν και τη Νεμπράσκα, όπου οι εκλέκτορες μοιράζονται αναλογικά). Για να εκλεγεί πρόεδρος, ένας υποψήφιος χρειάζεται τουλάχιστον 270 ψήφους εκλεκτόρων.

Οι Υποψήφιοι

  1. Ντόναλντ Τραμπ (Ρεπουμπλικανοί): Έχοντας διατελέσει πρόεδρος από το 2016 έως το 2020, ο Τραμπ εμφανίζεται ανανεωμένος και δημοφιλής στο εσωτερικό του κόμματός του. Επικαλείται τις πρόσφατες νομικές διώξεις του ως «πολιτικό κυνήγι μαγισσών» και δηλώνει έτοιμος για εκδίκηση κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Οι υποστηρικτές του βλέπουν σε αυτόν έναν ηγέτη με ισχυρές θέσεις κατά της μετανάστευσης και υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης των ΗΠΑ. Η υποψηφιότητά του περιλαμβάνει υποσχέσεις για δραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, καθώς και την επιβολή αυστηρών περιορισμών στη μετανάστευση και το εμπόριο με την Κίνα.
  2. Καμάλα Χάρις (Δημοκρατικοί): Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπάιντεν, η Χάρις επιχειρεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι προοδευτικοί επικροτούν τις πολιτικές της θέσεις και τον ρόλο της ως πρωτοπόρου στην Καλιφόρνια και στο Κογκρέσο, ωστόσο δέχεται κριτική για αυστηρές ποινές κατά των μειονοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας της. Η Χάρις αναμένεται να προβάλει την εμπειρία της στην εγκληματολογία και τη δικαιοσύνη ως απάντηση στις αυξημένες ανάγκες ασφαλείας και ισότητας.