Ένα βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή χθες, Πέμπτη 17/10. Το μωρό πνίγηκε στη Μάγχη, στα ανοικτά των γαλλικών ακτών, όταν ανατράπηκε υπερφορτωμένο πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Βρετανία.

Στη διάρκεια επιχείρησης για τη διάσωση των μεταναστών που έπεσαν στη θάλασσα «65 άνθρωποι ανασύρθηκαν σώοι και ασφαλείς», αλλά «έπειτα από έρευνες ένα βρέφος εντοπίστηκε αναίσθητο στο νερό και δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του», επεσήμαναν οι λιμενικές αρχές της Μάγχης και της Βόρειας θάλασσας.

Με αυτόν τον θάνατο ανέρχονται σε τουλάχιστον 52 οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής φέτος στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Βρετανία μέσω της Μάγχης. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από τις αρχές του 2018 όταν ξεκίνησαν αυτές οι διελεύσεις με αυτοσχέδια πλοιάρια.

Μεταξύ των θυμάτων αυτών των ναυαγίων συχνά περιλαμβάνονται παιδιά.

Στις 3 Σεπτεμβρίου τα μισά από τα δώδεκα θύματα του χειρότερου ναυαγίου της φετινής χρονιάς ήταν ανήλικα. Στις 5 Οκτωβρίου ένα παιδί ηλικίας δύο ετών σκοτώθηκε όταν ποδοπατήθηκε την ώρα που βρισκόταν σε πλοιάριο που μετέφερε 90 ανθρώπους και το οποίο αντιμετώπισε βλάβη.

Οι συνθήκες του διάπλου της Μάγχης «μιας από τις πιο πολυσύχναστες μεταναστευτικές οδούς παγκοσμίως», σύμφωνα με το γαλλικό λιμενικό, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Από την 1η Ιανουαρίου τα πλοιάρια που έχουν φτάσει στις βρετανικές αρχές είχαν κατά μέσο όρο 53 επιβάτες το κάθε ένα, έναντι 13 το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα βρετανικά στοιχεία.

Από την αρχή του έτους εξάλλου περισσότεροι από 26.000 μετανάστες έχουν φτάσει στη Βρετανία μέσω της Μάγχης.

Πηγή: ΑΠΕ