Έξαλλοι έγιναν χιλιάδες επισκέπτες που πήγαν σε ενυδρείο στην Κίνα για να δουν από κοντά έναν φαλαινοκαρχαρία, καθώς το τεράστιο ψάρι αποδείχθηκε κακοφτιαγμένο ρομπότ, με την επιχείρηση να κατηγορείται για απάτη.

Το περιστατικό έγινε στο Xiaomeisha Sea World στο Shenzhen, που είχε κλείσει για ανακαίνιση και άνοιξε την 1η Οκτωβρίου, έγραψε η New York Post. Το υδάτινο πάρκο είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει πλήθος εξωτικών ψαριών και διαφήμισε ως μασκότ τον φαλαινοκαρχαρία που μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 18,8 μέτρα.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας επισκέφθηκαν το χώρο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, ωστόσο όλοι έμειναν απογοητευμένοι, με τις αρνητικές κριτικές να κατακλύζουν τη σελίδα της εταιρείας.

Αρκετοί τόνισαν πως ο χώρος ήταν μικρός και ελάχιστα τα θαλάσσια είδη, ενώ πολλοί υποστήριξαν πως τα ψάρια ήταν άρρωστα, ζητώντας να παρέμβουν οι αρχές για κακοποίηση ζώων.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, ήταν η μασκότ του ενυδρείου, γιατί ήταν ρομπότ που βυθιζόταν στο νερό με ένα σιδερένιο στύλο, ενώ έκανε περίεργους ήχους για να φαίνεται ζωντανό.

Η επιχείρηση υπερασπιζόμενη τον εαυτό της, δήλωσε ότι απαγορεύεται να υπάρχουν τέτοια ζώα στην αιχμαλωσία, οπότε χρησιμοποίησε ένα ψεύτικο για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, αλλά και να αναδείξει την ομορφιά του ψαριού.

Εντούτοις, οι επισκέπτες σημείωσαν ότι ποτέ δεν έγινε σχετική ενημέρωση, με έναν χρήστη των social media να γράφει: «Αν ήξερα πως ήταν ρομπότ, δεν θα πήγαινα να το δω».

Πλέον, ο κόσμος ζητάει επιστροφή χρημάτων για το εισιτήριο που κόστιζε περίπου 40 δολάρια, ενώ διεξάγεται έρευνα από τις αρχές, με την επιχείρηση να συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά με αισθητά μειωμένη επισκεψιμότητα.