Το Κίεβο επιδιώκει να ξεριζώσει έναν βραχίονα της Ορθόδοξης Εκκλησίας που κατηγορείται ότι συνεργάζεται με τη Μόσχα, η οποία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 80% των Ουκρανών δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τον νέο νόμο που απαγορεύει τις θρησκευτικές ομάδες που σχετίζονται με την Ρωσία

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (ΟΟΕ), η οποία υποστηρίζεται από το 6% των ερωτηθέντων, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια κατηγορίες ότι αποτελεί εργαλείο της επιρροής της Μόσχας στην Ουκρανία και ότι ορισμένοι από τους κληρικούς της συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

«Διαψεύδει» η εκκλησία

Η εκκλησία αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς και υποστηρίζει ότι διέκοψε επίσημα κάθε δεσμό με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που ήταν προηγουμένως η μητρική της εκκλησία, τον Μάιο του 2022, τρεις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Αύγουστο, η Ουκρανία ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην ουκρανική επικράτεια και αναφέρει ότι μια κυβερνητική επιτροπή θα συντάξει έναν κατάλογο με τις οργανώσεις «που συνδέονται» μαζί της των οποίων οι δραστηριότητες δεν επιτρέπονται.

Βουλευτές δήλωσαν ότι η διαδικασία για την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα είναι μακρά και σύνθετη καθώς κάθε ενορία της συνιστά μια ατομική νόμιμη οντότητα και θα έχει το χρονικό περιθώριο των εννέα μηνών για να αποφασίσει εάν θέλει να αποχωρήσει από την εκκλησία.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, μια ξεχωριστή Εκκλησία που ιδρύθηκε το 2019 για να είναι ανεξάρτητη από την Μόσχα και αναγνωρίσθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει εκατοντάδες ενορίες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να διακόψουν τις σχέσεις μαζί της, προκαλώντας ορισμένες φορές εντάσεις στις αγροτικές κοινότητες που έχουν μια μόνο εκκλησία.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, διαπίστωσε ευρεία υποστήριξη του νόμου σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Ακόμη και στη περισσότερο ρωσόφωνη ανατολή, πάνω από το 70% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την απαγόρευση.

Συνολικά, το 16% των Ουκρανών δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι με την απαγόρευση, ένα 4% δεν ήταν σίγουρο, ενώ το 80% τάχθηκε υπέρ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, το Κίεβο έχει τονίσει τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που, όπως λέει, εγκυμονεί η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δεκάδες κληρικοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν συλληφθεί και δικαστεί με κατηγορίες όπως προδοσία και συνεργασία με τη Ρωσία. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία λέει ότι είναι θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών. Η Ουκρανία έχει ανταλλάξει έναν αριθμό κληρικών της εν λόγω Εκκλησίας με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ένας άγνωστος κληρικός που κατηγορείται ότι εργαζόταν για τη Ρωσία ανταλλάχθηκε με 28 Ουκρανούς στρατιώτες.

Βουλευτές στην Εσθονία και την Τσεχική Δημοκρατία έχουν επίσης εκφράσει εφέτος ανησυχίες για την επιρροή της Μόσχας μέσω της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις χώρες τους.

Πηγή: ΑΠΕ