Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σήμερα σε πολλά ηγετικά στελέχη του ιρανικού στρατού, μεταξύ των οποίων είναι και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντολραχίμ Μουσαβί, με αφορμή την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, την 1η Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η Βρετανία, σε συνεργασία με τους συμμάχους της, «θα συνεχίσει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα απέναντι στις απαράδεκτες απειλές του Ιράν και να ασκεί πιέσεις για την αποκλιμάκωση στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής.

Εκτός από τον Μουσαβί, κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον αναπληρωτή του, τον Μοχαμάντ-Χοσεΐν Ναντράς, τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Χαμίντ Βαχεντί και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης, τον Μοχαμάντ Καζεμί.

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι κυρώσεις θα επιβληθούν στην ιρανική εταιρεία Farzanegan Propulsion Systems Design Bureau, η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει εξαρτήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πυραύλους και στην Ιρανική Διαστημική Υπηρεσία, «που αναπτύσσει τεχνολογίες οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων».

Στα πρόσωπα που επιβλήθηκαν κυρώσεις θα απαγορευτεί η είσοδος στο βρετανικό έδαφος. Επίσης, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία προσώπων και εταιρειών.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, ως απάντηση στην επίθεση της 1ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ

Πηγή: ΑΠΕ