Αντιμέτωποι με ένα τοπίο καταστροφής βρέθηκαν οι κάτοικοι της Φλόριντα που επέστρεψαν στις εστίες τους μετά το πέρασμα του τυφώνα Milton που έπληξε τις νοτιοδυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χιλιάδες άνθρωποι από το μεσημέρι της Παρασκευής, προσπαθούν να αποκαταστήσουν όποιες ζημιές μπορούν στις κατοικίες τους, αφού το πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις παράκτιες κοινότητες, σε ορισμένες περιπτώσεις ισοπέδωσε σπίτια, πλημμύρισε δρόμους και δημιούργησε ένα μπαράζ θανατηφόρων ανεμοστρόβιλων. Τουλάχιστον 17 θάνατοι συνδέονται με την καταιγίδα, δήλωσαν αξιωματούχοι στο CBS News.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις προειδοποίησε τους κατοίκους να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι για της ασφάλεια λόγω των κατεστραμμένων γραμμών ηλεκτροδότησης και των πλημμυρισμένων περιοχών.

«Είμαστε τώρα στη φάση που υπάρχουν θάνατοι οι οποίοι μπορούν να αποφευχθούν», είπε ο ΝτεΣάντις την Παρασκευή.

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση το απόγευμα της Παρασκευής τονίζει ότι 1.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι παραμένουν στην περιοχή. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν διεξαγάγει περισσότερες από 4.200 διασώσεις και 1,2 εκατομμύρια γεύματα έχουν παραδοθεί σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ άλλα 1,6 εκατομμύρια έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν.

Δύο μόλις εβδομάδες μετά τον καταστροφικό τυφώνα Helene, το τεράστιο βαρομετρικό σύστημα πέρασε τα φυσικά νησιά-φραγμούς που έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα του χρόνου από προηγούμενους κυκλώνες, ενώ κατέστρεψε την οροφή του σταδίου μπέιζμπολ των Tampa Bay Rays και γκρέμισε έναν γερανό σε εργοτάξιο. Σε όλη την περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες διασώσεις.

Η 80χρονη Λίλιαν Μπίκαρτ, κάτοικος της Τάμπα, είπε στο CBS Mornings ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο σπίτι της. «Πρέπει να κάτσω και να σκεφτώ τι θα κάνω. Τα έχω χάσει όλα», είπε ο Μπίκαρτ και συμπλήρωσε: «Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Είναι ένα κακό όνειρο, πολύ κακό».

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί και στα φημισμένα θεματικά πάρκα της Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένων των Walt Disney World, Universal Orlando και SeaWorld που άνοιξαν ξανά την Παρασκευή.

Ορισμένες ειδικές εκδηλώσεις για το Halloween δεν θα πραγματοποιηθούν, αλλά η είσοδος για το κοινό είναι και πάλι εφικτή.

Καθώς ο κυκλώνας Μίλτον χτύπησε την περιοχή υποβαθισμένος σε μεγάλη καταιγίδα την Τετάρτη, τα τρία πάρκα με έδρα το Ορλάντο έκλεισαν, ακυρώνοντας τα σχέδια χιλιάδων τουριστών, πολλοί από τους οποίους παρέμειναν στα ξενοδοχεία τους.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Φλόριντα, σχεδίαζε να επαναφέρει τις αφίξεις εσωτερικού την Πέμπτη και τις αναχωρήσεις την Παρασκευή.