Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται συνολικά στην ίδια σελίδα όσον αφορά τις στρατηγικές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναφέρει ισραηλινή πηγή που γνωρίζει το θέμα στους Times of Israel.

Το τηλεφώνημα, για να συζητηθούν τα σχέδια αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν, ήταν το αποκορύφωμα των συζητήσεων μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζονται μετά την επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου, λέει η πηγή.

Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στο Πεντάγωνο την επόμενη εβδομάδα, προσθέτει η πηγή.

Ο Νετανιάχου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μπλόκαρε την τελευταία στιγμή ένα προγραμματισμένο ταξίδι του Γκάλαντ στην Ουάσινγκτον, απαιτώντας να μπορέσει να μιλήσει πρώτα με τον Μπάιντεν για το τι σκοπεύει να κάνει το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το Axios λέει ότι οι σύμμαχοι «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» μετά το τηλεφώνημα, αν και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο λέει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα σχέδια του Ισραήλ είναι πολύ επιθετικά.