Ο Μίλτον ενισχύθηκε σήμερα σε κατηγορίας 4 κυκλώνα από το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), που προειδοποιεί για «επικίνδυνους ανέμους» στη χερσόνησο Γιουκατάν, στο Μεξικό, προτού τα ακραία καιρικά φαινόμενα φθάσουν στη Φλόριντα έως την Τετάρτη.

Με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για έναν «εξαιρετικά επικίνδυνο» κυκλώνα, ο Μίλτον θα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους στη χερσόνησο Γιουκατάν σήμερα και αύριο και θα πλήξει τις ακτές της Φλόριντας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, «από το βράδυ της Τρίτης ή την Τετάρτη», σύμφωνα με το ΝΗC.

Ενισχύθηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 4 στην κλίμακα Saffir-Simpson (που μετρά 5 βαθμίδες), ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων, με ανέμους η ταχύτητα των οποίων θα μπορούσε να φθάσει έως τα 240 χιλιόμετρα την ώρα.

Μπροστά στην απειλή που αντιπροσωπεύει ο Μίλτον, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις επέκτεινε χθες σε διάφορες κοινότητες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει το Σάββατο: σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται πλέον 51 κομητείες εκ των συνολικά 67.

Ο νέος αυτός κυκλώνας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Φλόριντα και ευρύτερα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων υπέστη σοβαρές ζημιές από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν.

Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για να παράσχουν βοήθεια στα θύματα αυτού του κυκλώνα, του φονικότερου που έπληξε τις ΗΠΑ από την Κατρίνα το 2005.

Η Ελίν προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 229 ανθρώπων σε έξι πολιτείες στο νοτιοανατολικό τμήμα, από τους οποίους τουλάχιστον 14 στη Φλόριντα και προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες.

Πηγή: ΑΠΕ