Ο Or Gat αισθάνεται πως ο τελευταίος χρόνος είναι σαν μια ατελείωτη, αιματοβαμμένη ημέρα.
Η Χαμάς εισέβαλε στο σπίτι του στο Κιμπούτς Be’eri ακριβώς έναν χρόνο πριν, στις 7 Οκτωβρίου, δολοφονώντας τη μητέρα του και απάγοντας την αδερφή του και την κουνιάδα του.

«Ζω ακόμη σε εκείνη την ημέρα. Η 7η Οκτωβρίου συνεχίζεται. Μέχρι να επιστρέψουν όλοι, είμαστε ακόμη στην 7η Οκτωβρίου», δήλωσε ο Or στην nypost.

«Είναι πραγματικά απαίσιο, πίστευα ότι η αδερφή μου θα επέστρεφε», είπε.

Η μητέρα του Or, η Kinneret, εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ η αδερφή του, η Carmel, βρέθηκε νεκρή τον περασμένο μήνα, καθώς ήταν από τους έξι ισραηλινούς ομήρους που σκότωσε η Χαμάς εν ψυχρώ στα τούνελ της Ράφα τον Αύγουστο, όταν τα στρατεύματα του IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις) τους πλησίαζαν.

Η 40χρονη Carmel επισκεπτόταν την οικογένεια στο κιμπούτς Be’eri στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς ξεκίνησαν το αιματοκύλισμά τους.

Οι αδίστακτοι δολοφόνοι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, σκοτώνοντας, βιάζοντας και απάγοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Η μητέρα του Or, η 67χρονη Kinneret, πρώην δασκάλα και ξεναγός, είδε τους εισβολείς να πλησιάζουν και κατάφερε να ειδοποιήσει τον 70χρονο σύζυγό της, Eshel, λίγα δευτερόλεπτα πριν, σώζοντάς τον.

Η Kinneret φαίνεται σε ένα νέο βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα να κοιτάζει κατάματα έναν τρομοκράτη και να του βγάζει τη γλώσσα σε μία τολμηρή πράξη πρόκλησης.

Μία ώρα αργότερα, οι ένοπλοι της Χαμάς εκτέλεσαν την Kinneret στον δρόμο μαζί με άλλους πέντε ανθρώπους.

«Τα πιο κοντινά μου άτομα στον κόσμο δολοφονήθηκαν, ένας στις 7 Οκτωβρίου και ένας τώρα», είπε ο Or, που βρισκόταν μακριά από το κιμπούτς, σε ένα πάρτι ενός φίλου του εκείνη την ώρα.

Αποκάλεσε τη μητέρα του τον «συνδετικό κρίκο» της οικογένειας.

«Ήμασταν το μόνο πράγμα που είχε μεγαλύτερη σημασία για εκείνη από τη γη του Ισραήλ. Γνώριζε κάθε πέτρα στη χώρα μας», είπε.

Οι τρομοκράτες, στο μεταξύ, έβαλαν την Carmel, δασκάλα γιόγκα και εργοθεραπεύτρια, σε ένα αυτοκίνητο με δύο έφηβες, τη Noam, 17 ετών, και την Alma, 13 ετών, και τους οδήγησαν στη Γάζα, όπου τους κράτησαν αιχμάλωτους για 50 ημέρες στο στρατόπεδο προσφύγων Nuseirat.

Καθώς τους οδηγούσαν στη Γάζα, το αυτοκίνητο πέρασε μπροστά από το πτώμα της μητέρας της στον δρόμο, όπως ανέφερε ο Or.

Αρχικά, ο Or δεν είχε ιδέα αν η Carmel ήταν ζωντανή ή νεκρή.

Ο IDF δεν επιβεβαίωσε ότι ήταν όμηρος μέχρι δύο εβδομάδες αργότερα. Εντωμεταξύ, έμαθε ότι η μητέρα του είχε δολοφονηθεί, αφού είδε ένα βίντεο της εκτέλεσής της που δημοσίευσε η Χαμάς στο Telegram.

«Η Carmel ήξερε ότι ο αδερφός της, ο Or, ήταν καλά και ήξερε ότι η μητέρα της είχε δολοφονηθεί, αλλά πέθανε χωρίς να γνωρίζει τι είχε συμβεί στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της», ανέφερε ο Or.

Ο αδερφός της Carmel, η κουνιάδα της, Yarden Roman, και η ανιψιά της, Geffen, τότε τριών ετών, επίσης απήχθησαν. Ωστόσο, όταν οι τρομοκράτες που τους μετέφεραν στη Γάζα συνάντησαν ένα άρμα μάχης του IDF, οι τρεις τους πήδηξαν έξω από το όχημα και έτρεξαν σώζοντας τις ζωές τους.

Καθώς οι τρομοκράτες τούς καταδίωκαν πεζή, η Yarden έδωσε την Geffen στον πολύ πιο γρήγορο άνδρα της και του είπε να τρέξει μπροστά της, σε μια συγκλονιστική πράξη μητρικής αυτοθυσίας.

«Δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη, ήταν η καλύτερη επιλογή», είπε η Yarden στο «60 Minutes» τον Ιανουάριο.

Η Yarden συνελήφθη αργότερα και οδηγήθηκε στη Γάζα, ενώ ο Alon και η Geffen κρύφτηκαν σε ένα χαντάκι για 9 ώρες, μέχρι να νιώσουν ασφαλείς και να βγουν. Η Yarden αργότερα αφέθηκε ελεύθερη στη συμφωνία του Νοεμβρίου.

Στη Γάζα, η Carmel φρόντιζε την Alma και τη Noam και τις βοηθούσε να διατηρήσουν την ψυχική τους ισορροπία, τους δίδασκε γιόγκα και διαλογισμό, ενώ βρίσκονταν υπό ένοπλη φρούρηση, όπως αποκάλυψαν οι νεαρότερες όμηροι μετά την απελευθέρωσή τους.

«Τους δίδαξε πώς να επιβιώσουν… τους έλεγε, αν [οι απαγωγείς] σας δώσουν φαγητό, φάτε το… γιατί δεν ξέρετε πότε θα υπάρξει επόμενη φορά», είπε ο Or.

Μετά την απελευθέρωση της Noam και της Alma, η Carmel μεταφέρθηκε στη Ράφα και κρατήθηκε μαζί με άλλους πέντε ομήρους, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός Hersh Goldberg-Polin.

Το Σάββατο 31 Αυγούστου, ο Or διάβασε στο Telegram ότι το σώμα της Carmel είχε βρεθεί στη Ράφα μαζί με άλλους πέντε ομήρους. Λίγες ώρες αργότερα, το IDF επιβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες ήταν ακριβείς.

«Το χειρότερο συμβαίνει ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες», είπε ο Or στην Post.

Ο Or δήλωσε ότι ο θάνατος της αδερφής του, αν και καταστροφικός, του επιτρέπει να αρχίσει να θεραπεύεται, μαζί με την οικογένειά του. «Αρχίζουμε να νιώθουμε τη θλίψη. Για ένα διάστημα, υπήρχε μόνο θυμός».

Η Geffen γιόρτασε πρόσφατα τα τέταρτα γενέθλιά της και είναι «περισσότερο από καλά», σύμφωνα με τον στοργικό της θείο.

«Το να βλέπω την Geffen και την Yarden να παίζουν μαζί είναι η απόλυτη ευτυχία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σημείο φωτός που μπορώ να δω αυτή τη στιγμή».