Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πραγματοποίησε μια σπάνια εμφάνιση στο Ιράν σε μια ομιλία που απηύθυνε μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος, με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία της χώρας να δίνει το «παρών».

Ο ανώτατος άρχοντας της χώρας ηγήθηκε στην προσευχή της Παρασκευής για τα θύματα του πολέμου, αποτίοντας φόρο τιμής στους ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν από στοχευμένα χτυπήματα του Ισραήλ. Το BBC προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα της ομιλίας του, συγκέντρωσε τα βασικά σημεία και εξήγησε το μήνυμα που έστειλε, αλλά και αυτό που παρέλειψε.

Ο Χαμενεΐ χαρακτήρισε «ελάχιστη τιμωρία» το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ για τα «ακραία εγκλήματά» του, αποκαλώντας «βαμπίρ» την κυβέρνηση του Ισραήλ και «λυσσασμένο σκυλί» τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι παραπάνω εκφράσεις θεωρούνται ήπιες, σε σχέση τη μέχρι προσφάτως φιλοπολεμική ρητορική του, όπου δεν δίσταζε να αποκαλέσει το Τελ Αβίβ «Εβραίους δολοφόνους» και την Αμερική «δυνάστη του πλανήτη».

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, το μήνυμα του Χαμενεΐ στόχευε αποκλειστικά το Ιράν και τον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς ήθελε να τονίσει ότι η χώρα του παραμένει και πρέπει να μείνει «ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων».

«Οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει ο εχθρός μας θέλουν να ρίξουν τον σπόρο της διχόνοιας ανάμεσα στους μουσουλμάνους. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους Παλαιστίνιους, του Λιβανέζους, τους Αιγυπτίους και του Ιρακινούς. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους λαούς της Υεμένης και της Συρίας. Ο εχθρός λειτουργεί παντού με μια συγκεκριμένη μέθοδο. Αν τελειώσει από μια χώρα, θα προχωρήσει στην επόμενη», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το Ιράν θα συνεχίζει να στηρίζει τους συμμάχους του «Άξονα Αντίστασης», τονίζοντας πως δεν τους εγκατέλειψε και ότι δεν πρόκειται να το κάνει, καθώς ο αποδεκατισμός των ηγεσιών σε Χαμάς και Χεζμπολάχ δημιούργησε διάφορες υπόνοιες.

Η ομιλία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ:

Γιατί έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό

Αναλυτές υποστήριξαν ότι σε αντίθεση με το παρελθόν που απειλούσε ευθέως το Ισραήλ ή παρουσίαζε ιδέες για την εξόντωση του, αυτή τη φορά ο πραγματικός εχθρός του είναι οι εσωτερικοί αντίπαλοι.

Ο Χαμενεΐ είναι 85 ετών και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δημοσιοποιούνται, τόσο λόγω της μυστικοπάθειας του ιρανικού καθεστώτος, όσο και γιατί διαχρονικά στο Ιράν είναι ζήτημα ταμπού τα θέματα υγείας ενός ηγέτη.

Παραδείγματος χάριν, όταν ο τελευταίος Πέρσης μονάρχης Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, που ανέτρεψε η ισλαμική επανάσταση, διαγνώστηκε με καρκίνο, δόθηκε εντολή στους γιατρούς να μην αναφέρουν τίποτα, επειδή «ο ανώτατος ηγέτης δεν μπορεί να αρρωστήσει» και «να αντιμετωπίσει προβλήματα θνητότητας που απασχολούν τους καθημερινούς ανθρώπους».

Ο σάχης Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, τελευταίος μονάρχης του Ιράν

Επίσης, πέρα από το άτυπο ζήτημα διαδοχής που έχει ανοίξει, διάφορες φράξιες επιδιώκουν διαχρονικά αλλαγή εξουσίας στο Ιράν, χωρίς αυτό να σημαίνει αλλαγή πολιτικής προς τη Δύση. Αντιθέτως, μερικοί από τους επικριτές του Χαμενεΐ έχουν πιο αυστηρές θέσεις προς τους εχθρούς του Ιράν.

Ο ανώτατος Ιρανός ηγέτης λοιπόν, φέρεται ότι προσπάθησε να συσπειρώσει τους συμμάχους του, τονίζοντας άτυπα ότι «αν πέσει το Ιράν ή πάθει κάτι, δεν θα γλιτώσει κανείς από εσάς. Οπότε βάλτε τις διαφορές στις άκρη».