Η Μαρίν Λεπέν μπορεί να βρίσκεται μια ανάσα από την εξουσία στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού, ωστόσο κινδυνεύει με αποκλεισμό από τις προεδρικές σε περίπτωση που χάσει δικαστική διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) μαζί με άλλα 24 άτομα κατηγορούνται για σκάνδαλο την περίοδο 2004-2017, όταν η ίδια διετέλεσε ευρωβουλεύτρια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η υπόθεση άνοιξε από τις γαλλικές αρχές το 2014, όταν το ευρωκοινοβούλιο παρουσίασε στοιχεία που έδειχναν ότι η Λεπέν χρησιμοποιούσε το αξίωμά της και κυρίως τα λεφτά που λάμβανε για να ενισχύσει το κόμμα της στη Γαλλία. Τότε, το Εθνικό Μέτωπο -αργότερα μετονομάστηκε σε RN- αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με ορισμένους να αναφέρουν μεταξύ σοβαρού κι αστείου ότι «δεν είχε λεφτά ούτε για αφίσες».

Η Μαρίν Λεπέν μιλάει σε δημοσιογράφους για τη δίκη με την ΕΕ

Η Λεπέν λοιπόν, φέρεται μαζί με άλλα 24 άτομα να έστελναν χρήματα στη Γαλλία για να δραστηριοποιηθεί το κόμμα σε εσωτερικά ζητήματα και όχι ευρωπαϊκά. Μάλιστα, ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν και ο πατέρας της, αλλά απαλλάχθηκε επειδή είναι 96 ετών.

Σε περίπτωση που κριθεί ένοχη, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια, πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ και μέγιστη απαγόρευση ανάληψης αιρετού αξιώματος για πέντε έτη, κάτι που θα οδηγούσε σε αποκλεισμό από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν

Η Γαλλίδα ακροδεξιά πολιτικός υποστηρίζει ότι δέχεται πολιτική δίωξη, καθώς η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τη σαρωτική νίκη στις ευρωεκλογές που κατέστησαν την Εθνική Συσπείρωση μεγάλη πολιτική δύναμη στη Γαλλία.

Οι Financial Times σημείωσαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ότι δεν είναι πρώτη φορά που Γάλλοι ευρωβουλευτές ή και κόμματα κατηγορούνται για παρόμοια περίπτωση. Ενδεικτικά, ο σύμμαχος του Εμανουέλ Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού, αθωώθηκε από παρόμοιες κατηγορίες, αλλά κρίθηκε ένοχο το κόμμα του MoDem. Ωστόσο, η περίπτωση της Λεπέν φέρεται να είναι η μοναδική που είχε μεγάλη διάρκεια, με πολλούς εμπλεκόμενους και αφορούσε τεράστια χρηματικά ποσά.