Το κοινοβούλιο της Ρωσίας εξετάζει το ενδεχόμενο να μοιράζει βαριά πρόστιμα σε όσους πολίτες δεν κάνουν παιδιά, με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει ότι οι σημερινοί νέοι δεν προσπαθούν να γίνουν γονείς.

Σχετικό νομοσχέδιο προτείνει πρόστιμο 400.000 ρουβλίων (3.914 ευρώ) για όσους δεν αποκτούν απογόνους, με τις κυρώσεις να αφορούν και εταιρείες σε περίπτωση που ασκούν «προπαγάνδα κατά της απόκτησης παιδιών» ή δεν επιτρέπουν σε κάποιο άτομο να γίνει γονέας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, εξαιρούνται οι μοναχοί και οι μοναχές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και θύματα βιασμού.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Vyacheslav Volodin, υποστήριξε πως η νομοθεσία υπερασπίζεται τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας.

«Οι νέοι δεν θέλουν να γίνουν γονείς. Αν δείτε σε διάφορες ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν δείχνουν σεβασμό στη μητρότητα και την πατρότητα. Αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε μεταξύ άλλων σε σχετική ομιλία του.

O Vyacheslav Volodin

Επίσης, ο Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι «μια φιλική και πολύτεκνη οικογένεια είναι η βάση ενός ισχυρού κράτους», σημειώνοντας πως «η αύξηση του ποσοστού γεννήσεων είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για ολόκληρη την κυβέρνηση και ολόκληρη τη χώρα».

Σημειώνεται, ότι πριν λίγο καιρό το ρωσικό κράτος ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να δίνουν τακτικά «συζυγικά διαλείμματα» κατά την εργασία. Δηλαδή παντρεμένοι θα μπορούν να λείψουν από την εργασία τους για να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί.