Η ένταση ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ κλιμακώνεται εδώ και ημέρες με εκατέρωθεν πλήγματα.

Στόχος του Ισραήλ, διοικητές και στελέχη της Χεζμπολάχ, προκειμένου να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην οργάνωση. Σήμερα, Πέμπτη, στο νέο κύμα ισραηλινών πληγμάτων ακριβείας στη Βηρυτό, τα ισραηλινά πλήγματα στόχευσαν διοικητή της οργάνωσης και συγκεκριμένα τον επικεφαλής της μονάδας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική οργάνωση, που, όμως, δεν διευκρίνισε εάν αυτός σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε.

Το Reuters συγκέντρωσε έναν κατάλογο στελεχών και διοικητών της Χεζμπολάχ, που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ιμπραχίμ Κουμπαΐσι

Σε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού στις 24 Σεπτεμβρίου σκοτώθηκε ο Ιμπραχίμ Κουμπαΐσι, διοικητής και ηγετικό στέλεχος του τμήματος πυραύλων της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δύο πηγές ασφαλείας.

Ιμπραχίμ Ακίλ

Ο διοικητής επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος υπηρετούσε στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της οργάνωσης, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Ακίλ, ο οποίος χρησιμοποιούσε επίσης τα ψευδώνυμα Tahsin και Abdelqader, είναι μέλος του κορυφαίου στρατιωτικού οργάνου της Χεζμπολάχ, του Συμβουλίου Τζιχάντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον κατηγορούν για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις με φορτηγά στη Βηρυτό, που έπληξαν την αμερικανική πρεσβεία τον Απρίλιο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, και σε έναν στρατώνα αμερικανών πεζοναυτών έξι μήνες αργότερα, όπου σκοτώθηκαν 241 άνθρωποι.

Άχμετ Γουαχμπί

Ο Άχμετ Γουαχμπί, ανώτατος διοικητής που επέβλεπε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων Radwan στον πόλεμο της Γάζας μέχρι τις αρχές του 2024, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα, που είχε ως στόχο αρκετούς ανώτατους διοικητές στα προάστια της Βηρυτού στις 20 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των οποίων και ο Ιμπραχίμ Ακίλ.

Φουάντ Σουκρ

Σε ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου στις 30 Ιουλίου σκοτώθηκε ο κορυφαίος διοικητής της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τον ισραηλινό στρατό ως το δεξί χέρι του αρχηγού της οργάνωσης, Σαγίντ Χασάν Νασράλα.

Ο Σουκρ ήταν μια από τις κορυφαίες στρατιωτικές προσωπικότητες της Χεζμπολάχ από τότε που ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Σουκρ το 2015 και τον κατηγόρησαν ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983 στον στρατώνα των αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό.

Μοχάμεντ Νάσερ

Ο Μοχάμεντ Νάσερ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 3 Ιουλίου. Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι ήταν επικεφαλής μιας μονάδας που ήταν υπεύθυνη για τα πυρά από τον νοτιοδυτικό Λίβανο κατά του Ισραήλ.

Ο Νάσερ ήταν υπεύθυνος για ένα τμήμα των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στα σύνορα, σύμφωνα με ανώτερες πηγές ασφαλείας στον Λίβανο.

Ταλέμπ Αμπντάλα

Ο ανώτερος διοικητής πεδίου της Χεζμπολάχ, Αμπντάλα, σκοτώθηκε στις 12 Ιουνίου από ισραηλινό πλήγμα σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου στον νότιο Λίβανο.

Πηγές ασφαλείας στον Λίβανο δήλωσαν ότι ήταν διοικητής της Χεζμπολάχ για την κεντρική περιοχή της νότιας συνοριακής λωρίδας και είχε τον ίδιο βαθμό με τον Νάσερ.

Η δολοφονία του ώθησε τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύσει σφοδρό καταιγισμό ρουκετών από τα σύνορα προς το Ισραήλ.