Επιστήμονες κατασκεύασαν έναν εξωσκελετό για τα γόνατα, που διαθέτει κινητήρα drone και μπορεί να βοηθήσει στην ανύψωση, με αποτέλεσμα να επιδιώκει να φέρει ριζικές αλλαγές σε εργασίες που απαιτείται κουβάλημα και ανύψωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας interestingengineering.com, ο μηχανισμός αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και κοστίζει 4.000 δολάρια. Στόχος είναι να βοηθά τους εργάτες να ανυψώνονται τη στιγμή που κουβαλούν πράγματα και ταυτόχρονα να προστατεύουν το σώμα τους.

Οι κατασκευαστές υποστήριξαν ότι σε αντίθεση με άλλους εξωσκελετούς, ο συγκεκριμένος ρυθμίζεται αυτόματα και δεν απαιτείται παρέμβαση του χρήστη, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Επίσης, προστατεύει το σώμα και ιδιαίτερα την πλάτη, ενώ ζυγίζει λιγότερο συγκριτικά με άλλα παρόμοια μηχανήματα.

Ο Robert Gregg, αναπληρωτής καθηγητής ρομποτικής του U-M, δήλωσε η έμφαση δίνεται στην ενδυνάμωση των ποδιών για τη διατήρηση της σωστής φόρμας ανύψωσης, αντί να στηρίζεται η πλάτη και να διακυβεύεται η στάση του σώματος, κάτι που αποτελεί απόκλιση από τις συνήθεις πρακτικές της βιομηχανίας.

Ο εξωσκελετός που αναπτύχθηκε

Οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως οι κατασκευές και η μεταποίηση χρησιμοποιούν συχνά στηρίγματα πλάτης για την ανύψωση, ενώ οι εξωσκελετοί πλάτης, μια αναδυόμενη τεχνολογία, χρησιμοποιούν ελατήρια ή κινητήρες για να βοηθήσουν. Ωστόσο, αυτές οι συσκευές προϋποθέτουν ακατάλληλες τεχνικές ανύψωσης, όπως το σκύψιμο, και μπορεί να είναι ογκώδεις, απαιτώντας απενεργοποίηση για μη ανυψωτικές κινήσεις, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές για ποικίλες εργασίες.

Σύμφωνα με την ομάδα του Μίσιγκαν, οι εξωσκελετοί των γονάτων τους είναι οι πρώτοι που υποστηρίζουν τους τετρακέφαλους μύες, οι οποίοι παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης κατά την ασφαλή ανύψωση κατά το κάθισμα. Αυτή η λιγότερο παρεμβατική προσέγγιση συμβάλλει στην προστασία των εργαζομένων από τραυματισμούς στην πλάτη.